RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
14/07 2012

The Bouquét Residence, the lady of the house speaking!

CopyrightBBCWorldwideOh níce!’ zou Onslow ongetwijfeld met grote tegenzin roepen als hij zou horen dat Keeping Up Appearances nog steeds wordt uitgezonden bij de Tros, de Vlaamse zender Eén en BBC Entertainment. Maar met gemiddeld 800.000 Nederlandse kijkers in de zoveelste herhaling ziet het er voorlopig niet naar uit dat Schone Schijn, zoals de BBC-comedy bekend staat in de Lage Landen, hier snel van de buis zal verdwijnen. En dat is toch opmerkelijk want de laatste aflevering dateert alweer van 17 jaar geleden. (Copyright foto’s: BBC Worldwide)

Keeping Up Appearances, hier beter bekend als Schone Schijn, wordt in Nederland sinds 1993 uitgezonden door de TROS. Ongeveer een jaar daarvoor beleefde Hyacinth Bucket haar televisiedebuut op de toenmalige BRT. Sindsdien blijven kijkers lachen om de fratsen van Hyacinth, Richard, Onslow, Daisy, Rose en al die anderen.

De comedy vertelt het relaas van Mrs Hyacinth Bucket (uit te spreken als Bouquét) die met haar overdreven etiquette een ware terreur uitoefent op haar omgeving.

CopyrightBBCWorldwideDame van allure
De hoofdrol werd gespeeld door de inmiddels 83-jarige actrice Patricia Routledge, een dame van allure. De rol van Hyacinth was bij haar in vertrouwde handen. Haar toneelcarriere bracht haar op de planken in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Alan Bennett schreef speciaal voor Ms Routledge de twee monologen A Woman of no Importance en A Lady of letters. Zij trad op in talrijke succesvolle theaterproducties. Over de rol in Keeping Up Appearances zei ze me in 1994: ‘’Er wordt wel gelachen om Hyacinth maar heel veel mensen zien ook wel in dat ze het eigenlijk heel goed bedoelt. Ze wil het allerbeste. Dat is juist wat haar zo beminnelijk maakt.’’

Geplaagde echtgenoot
De rol van Haycinths geplaagde echtgenoot viel acteur Clive Swift ten deel. Na zijn vervroegde uitdiensttreding viel de arme Richard volledig ten prooi aan Hyacinths snobistische neigingen.
CopyrightBBCWorldwideDe zwarte schapen van de Buckets werden gespeeld door Geoffrey Hughes en Judy Cornwall. ‘’Ik denk dat de reeks zo geliefd is omdat iedereen wel een Hyacinth Bucket in zijn omgeving heeft,’’ vertelde Hughes me, ook in 1994. ‘‘Buren worden herkend of familieleden. Het is trouwens ook vaak zo dat mensen naar me toe komen, die zeggen zo iemand als Hyacinth te kennen maar als je dan goed oplet merk je dat ze er zelf eigenlijk nog het meest op lijken. Die zullen dat alleen nóóit van zichzelf toegeven!’’

CopyrightBBCWorldwideWaar zijn ze gebleven?
Patricia Routledge maakte drie series van ‘huisvrouw-wordt-op-oude-dag-nog-detective’ Hetty Wainthropp en doet het de laatste jaren nauwelijks rustig aan. De krasse tachtiger verschijnt nog regelmatig op het podium, zoals eind oktober in het Belgische Aalst.
Clive ‘Richard’ Swift’ speelde gastrollen in talloze miniseries (waaronder Aristocrats) maar na het ter ziele gaan van zijn comedy The Old Guys is het vrij stilletjes geworden rondom zijn persoon.
‘Daisy’, oftewel Judy Cornwall, duikt nog weleens op in een gastrol zoals in Doctors en EastEnders. Geoffrey Hughes geniet van zijn pensioen en woont op het Isle of Wight.
Mary Millar, die de tweede Rose speelde, overleed in 1998, op 62-jarige leeftijd aan kanker. Tot grote ontsteltenis van de fans en de cast, die niet op de hoogte waren van haar ernstige ziekte.

Wist je trouwens dat?
De mooie dominee uit Keeping Up Appearances, gespeeld door acteur Jeremy Gittins, groeide uit tot een waar religieus sekssymbool. Dook hij in het begin van de serie nog slechts een enkele aflevering op, in de laatste series is hij bijna iedere keer wel weer een paar minuten te zien. ‘‘Nou, ik weet niet of er zoiets bestaat als een religieus sekssymbool,’’ lachte de acteur toen ik ‘m in 1996 interviewde in de repetitiestudio’s van de BBC. ‘‘Maar Rose vindt hem in ieder geval fantastisch en ach ja, het is wel een prettig idee dat sommige kijkers daar misschien ook zo over denken.’’ Wat Gittins tegenwoordig doet, is onbekend.

CopyrightBBCWorldwideSpanningen
Achter de schermen liepen de spanningen soms hoog op. Er waren regelmatig botsingen over de kwaliteit van de scenario’s.  Meer hierover is te lezen in het boek It’s Bouquet – Not Bucket! in 2009 verschenen bij Book Guild Publishing in Brighton.

Te zien?
Keeping Up Appearances wordt regelmatig uitgezonden op BBC Entertainment. Klik hier voor het programmaschema.
Schone Schijn is ook regelmatig te zien bij de TROS.
Op de Vlaamse zender Eén kan je de ‘lady of the house’ bijna elke weekend aan het werk zien, zoals op zaterdag 14 juli om 20.10 uur en zondag 15 juli om 20.25 uur.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "The Bouquét Residence, the lady of the house speaking!".