RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
2/05 2016

Brits kostuumdrama Death comes to Pemberley op herhaling op Eén

DeathComesToPemberley_CopyrightBBCHoe zou het eigenlijk verder zijn gegaan met Mr Darcy en Lizzie Bennet nadat ze in het huwelijk traden? Da’s de grote vraag waar veel lezers en lezeressen van Jane Austens Pride & prejudice ongetwijfeld graag een antwoord op zouden willen. Welnu, dat antwoord kómt er… vanaf vrijdagmiddag 6 mei op de Vlaamse zender Eén. (Copyright foto’s: BBC, Endemol)

Hoezo dan?
Vanaf die dag kun je op Eén namelijk kijken naar (de herhaling overigens van) het driedelige kostuumdrama Death Comes To Pemberley, naar de roman van PD James.

DeathComesToPemberley_CopyrightBBC_2Waar gaat de serie over?
Death Comes To Pemberley speelt zich precies zes jaar later af na het einde van Pride & prejudice. Mr Darcy en Elizabeth zijn inmiddels al weer een hele tijd getrouwd en hebben een zoon. We treffen ze weer als het een een drukte van belang is ín en rondom hun landhuis Pemberley. Daar worden namelijk de laatste voorbereidingen getroffen voor een gróóts feestelijk bal.

Maar dan?
De feestelijkheden worden echter ruw verstoord wanneer Elizabeths zus Lydia onuitgenodigd binnenstormt met verschrikkelijk nieuws: haar echtgenoot Wickham is dood! Vermoord, zo lijkt het.

DeathComesToPemberley_CopyrightBBC-3Al snel blijkt…
Echter het dodelijke slachtoffer blijkt niét Wickham te zijn, maar diens reisgenoot kapitein Denny. De miniserie volgt het uitgebreide politieonderzoek naar de moord op Wickhams metgezel.

Wie spelen de hoofdrollen in Death Comes To Pemberley?
Hoofdrollen in deze driedelige kostuumthriller worden gespeeld door Matthew Rhys (bekend van The Americans en Brothers & Sisters), Anna Maxwell Martin (South Riding) en Matthew Goode (Dancing on the Edge, Downton Abbey). Verder zullen detectivefans ongetwijfeld Waking the Dead’s Trevor Eve en Tom Ward uit Silent Witness herkennen. De ,,Chief Superintendent” uit Lewis, actrice Rebecca Front speelt de klagerige Mrs Bennet.

DeathComesToPemberley_CopyrightBBC-4Wie schreef het scenario?
Het tv-script naar de roman van PD James is van Juliette Towhidi, die  ook verantwoordelijk was voor de bioscoopfilm Calendar Girls.

Toepasselijk
In het jaar dat de serie gemaakt werd was het precies 200 jaar geleden dat Pride & Prejudice voor het eerst van de drukpersen rolde. Mooie aanleiding voor de verfilming van de bestseller van PD James, ook wel bekend van haar detectives rondom Commander Adam Dalgliesh.

Darcy (Colin Firth)Maar…
Kijkers die hopen dat Matthew Rhys net als Colin Firth in 1995 met shirt en al de vijver induikt, zullen teleurgesteld worden. “I won’t be competing with Colin Firth,’’ vertelde Rhys in augustus 2013 aan de Radio Times.So I won’t emerge from a lake in a dripping shirt.

De moeite waard?
Fans van Pride & Prejudice zullen deze intrigerende miniserie, in de beste Britse kostuumtraditie, best weten te waarderen. Maar… ik kan me zo voorstellen dat kijkers die niét zo bekend met alle personages al snel het spoor bijster zullen zijn: wie is ook alweer wie, hoe zat het ook alweer met die-en-die en hoe staat die in verhouding tot die? Wat dat betreft had de serie best één aflevering langer mogen zijn, zodat er wat meer ruimte was om de personages (opnieuw) goed neer te zetten.

Te zien?
Vrijdag 6 mei om 14.35 uur op Eén. Deel twee volgt op maandag 9 mei om 14.35 uur. Deel drie wordt op maandag 6 juni uitgezonden om 14.20 uur. Bekijk hieronder alvast een ‘achter de schermen’-reportage.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Brits kostuumdrama Death comes to Pemberley op herhaling op Eén".