RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
22/06 2013

Verhulde seks, passie en natuurlijk… Mr Darcy

Darcy (Colin Firth)Het was DE grote hit van 1995 en de Britse eilandbewoner sprak dat najaar over niéts anders. ‘Darcymania’ waaide door het land en de BBC en de uitgevers van de beroemde klassieker van Jane Austen kregen de vraag om (destijds nog) videobanden en boeken over hoe de serie was gemaakt niet voldaan. Op Nederland 2 wordt vanaf vrijdag 28 juni het prachtige Pride and Prejudice herhaald. (Copyright foto’s: BBC, NCRV)

Wat is Pride & prejudice?
Meer dan zes miljoen pond kostende tv-bewerking naar de beroemde roman van Jane Austen. Maar liefst 13 miljoen Britten keken er naar, bakkenbaarden mochten weer groeien en ook vandaag de dag is Pride and Prejudice nog steeds een van de grootste bestsellers van de BBC  wereldwijd. Dit jaar is het exact 200 jaar geleden dat het boek voor het eerst verscheen.

Elizabeth (Jennifer Ehle) en Charlotte Lucas (Lucy Scott)Waarom bijzonder?
De serie ontketende een revival voor het werk van een van Engelands grootste literatoren en zorgde voor een hausse in het Britse kostuumdrama.

Wie spelen de hoofdrol?
Jennifer Ehle schittert als Lizzy Bennet, Alison Steadman speelt moeder Mrs Bennet en Crispin Bonham-Carter is Mr Bingley. En vele vele anderen acteurs en actrices van naam.

Darcy (Colin Firth) en mr Bingley (Crispin Bonham-Carter)Maar om wie het écht draait is
Colin Firth (links op de foto) werd door zijn rol als de broeierige Mr Darcy Engelands meest begeerde vrijgezel. Hij zocht zijn heil in Italië om aan de hordes wilde tienermeisjes te ontsnappen. Sir Laurence Olivier, die Darcy eerder speelde in een bioscoopfilm, kon inpakken en ook Matthew Macfadyen wist in de film die later met Keira Kneightley werd gedraaid, lang niet voor zoveel opwinding te zorgen.

Waar gaat het over?
Pride and Prejudice is het verhaal van de Bennet-zusjes: vijf meisjes uit hetzelfde gezin die omdat pa financieel aan de grond zit, dringend op zoek moeten naar een geschikte (lees: rijke) echtgenoot. De zusjes nemen die speurtocht alleen niet al te serieus, tot groot ongenoegen van moeder Mrs Bennet. Wanneer de knappe en vriendelijke Mr Bingley zich aandient als hun nieuwe buur en zijn goede en evenzeer rijke vriend Mr Darcy meeneemt, gaat het hart van Mrs Bennet sneller slaan van opwinding. En zij is, zo blijkt, lang niet de enige…

Miss Bingley (Anna Chancellor), mr Bingley (Crispin Bonham-Carter) en mrs Hurst (Lucy Robinson)Aardig om te weten
Het boek is voor televisie bewerkt door Andrew Davies, die ook tekende voor het recent uitgezonden drama South Riding en ook verantwoordelijk is voor Mr Selfridge, binnenkort op de Nederlandse buis. Pride & Prejudice werd voor het laatst door de NCRV herhaald in 2011. De KRO zond de serie als eerste uit in Nederland, in 1995.

Wanneer te zien?
Elke werkdag rond de klok van 17.35 uur op Nederland 2 bij de NCRV. Vanaf vrijdag 28 juni, een week lang.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Verhulde seks, passie en natuurlijk… Mr Darcy".