RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
19/05 2010

Luther, wat maak je me nou!?

LUTHERcloseAfgelopen dinsdag met toenemend afgrijzen, teleurstelling en ergernis naar de derde aflevering van de nieuwe BBC-serie Luther gekeken. Wat jammer dat de makers van deze serie die zo veelbelovend begon, stijlvol is gefilmd en waarin voortreffelijke acteerprestaties worden neergezet, in de veronderstelling verkeren dat ze pure horror-elementen nodig hebben om de kijker op het puntje van zijn stoel te houden. (Copyright foto: BBC)

Wat gebeurde er?
Een jonge moeder van een drie maanden oude baby wordt verrast door de deurbel. Een man staat aan de deur, die zegt dat hij van de politie is en vraagt of hij even binnen mag komen. De vrouw slaat de schrik om het hart en denkt dat haar man iets is overkomen. Zonder hem naar zijn papieren of politiebadge te vragen, laat ze de kerel binnen waarna de nachtmerrie begint. De griezel zet een enorm scheermes op haar keel en dwingt haar naar ‘m te luisteren. Hij likt genoeglijk haar gezicht terwijl zij zich van pure doodsangst beplast. Even later zien we het slachtoffer vastgebonden en met tape om de mond achter in de kofferbak van zijn auto liggen. De gebeurtenissen vinden plaats terwijl er volop daglicht is en in een (ogenschijnlijk) redelijk dichtbevolkte woonwijk. …Dan moét er toch wel iemand vreemd opkijken als een hevig tegenstribbelend slachtoffer gekneveld en al in een achterbak wordt geloodst? Nee hoor, de zieke sadist kan blijkbaar gewoon ongestoord zijn gang gaan. Na de openingscredits zien we de vrouw ineengekrompen in een alumniumkist zitten. Terwijl zij secondenlang in blinde paniek tegen de deksel schopt, ordent de psychopaat zijn gedachten voor de dingen die komen gaan. Hij pakt een instrument op om – zo begrijpen we uit Luthers onderzoek – straks levend haar bloed af te tappen. ‘Are you ready?’

Nou, ik niet meer. Waarom moeten die misdrijven in al zijn gruwelijke facetten worden getoond? Waartoe dient dat voortdurend kloppen tegen die deksel terwijl die zieke geest verlekkerd op zijn stoeltje zit te wachten?

Onderschatten intelligentie kijker
Luther verloor afgelopen dinsdag meer dan 1 miljoen Britse kijkers in vergelijking met de week ervoor. Het verbaast me niets. Wie heeft er zin om naar zoiets gruwelijks te gaan kijken?  Weer een knap staaltje van het onderschatten van de intelligentie van de kijker. De makers zijn duidelijk vergeten dat men thuis op de bank voldoende fantasie heeft om de enge en nare dingen er zélf bij te bedenken.

Onzin
Luther begint sowieso met de week onzinniger te worden. Hij staat nog steeds in nauw contact met Alice Morgan, van wie hij niet heeft kunnen bewijzen dat ze haar beide ouders heeft vermoord. Maar enige moeite om alsnog voldoende bewijsstukken tegen haar te verzamelen, heb ik onze nieuwe dinsdagavond-rechtvaardigheidsstrijder nog niet zien doen…

Alice belt hem intussen voortdurend en bemoeit zich met zijn privéleven. Ze organiseert dat de minnaar van Luthers vrouw door een groepje ‘hoodies’ in elkaar wordt geslagen en kan doodgemoedereerd bij deze Mark aan de keukentafel verschijnen, zonder dat iemand de politie belt.

Ik ben blijkbaar niet de enige die zich aan Luther ergert. Ook Alison Graham schrijft deze week een uitgebreide column in de Radio Times waarin ze zich afvraagt waarom Britse detectivekijkers dit voortdurende sadistische gedrag jegens vrouwen blijven tolereren.

Hype
Helaas Luther, dat door de Britse media vantevoren enorm is opgehemeld vanwege hoofdrolspeler Idris Elba (bekend van de eveneens buitensporig gehypte HBO-politieserie The Wire) begint steeds meer een slap aftreksel te worden van Val McDermid’s Wire in the Blood. Maar voor die maffe Dr. Tony Hill, kon ik tenminste nog enige sympathie opbrengen.

Wat vindt jíj? Heb jij Luther gevolgd?
Klik de tab ‘Reacties’ boven bij de titel en plaats je reactie!

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Luther, wat maak je me nou!?".