RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
18/01 2016

Tien Britse series langs het meetlat, tien om te zien op Netflix

Copyright NetflixTien om te zien op de Amerikaanse betaaldienst Netflix. Welke Britse series mag je zeker niet missen? Tien zogeheten ,,Britflix” langs het meetlat. (Copyright foto’s: BBC, Endemol Shine Group, ITV Global, NBC Universal)

River Copyright BBCRIVER
In een notendop: Stellan Skarsgård-drama over getergde politieman John River die overledenen kan zien. De zoektocht naar de ware toedracht van de moord op zijn vrolijke sidekick DC Stevenson, gespeeld door Nicole Walker, drijft de zonderlinge einzelgänger tot wanhoop en uiteindelijk naar de moordenaar. Uit de pen van Emmy Award winnares Abi Morgan (The Hour)
Aantal seizoenen: 1, totaal 6 afleveringen
Kijken want: River is Stellan Skarsgård’s eerste Britse televisieserie. Drama snijdt op melancholische wijze relevante thema’s als eenzaamheid, droefenis, rouw en liefde aan, voorzien van een geweldige soundtrack.
Niet te evenaren: Die openingsscène in de auto terwijl ,,Stevie’’ luidkeels Tina Charles’ ,,I love to love’’ meebrult. Pure klasse en erg aanstekelijk.
Laten liggen als: …je een broertje dood hebt aan hoofdpersonages die geesten zien.

Luther 4_Copyright BBC LUTHER
In een notendop: keiharde politieserie over John Luther, die haast evenveel last ondervindt van zijn eigen demonen als van de gestoorde moordenaars en psychopaten op zijn pad.
Aantal seizoenen: 3, 14 afleveringen (seizoen 4 staat nog niet on line)
Kijken want: Steengoede detective met ijzersterk hoofdpersonage en dito plots. Bloedstollend, nagelbijtend-spannend en eigenzinnig. Niet voor niets streek Elba voor zijn rol in Luther een Golden Globe en meerdere Emmy-nominaties op.
Niet te evenaren: Ruth Wilson als psychopate Alice Morgan, een soort Hannibel Lecter, die in John Luther een zielsverwant en lotgenoot ziet. Intrigerend: hoe zit het toch met die twee?
Laten liggen als: niet voor tere zieltjes, gewelddadig en soms behoorlijk hard.

Broadchurch_Copyright EndemolShineGroupBROADCHURCH
In een notendop: Emotioneel misdaaddrama over de grootste nachtmerrie van elke ouder: de dood van een kind. Moord, hypocrisie, intriges en talloze onverwachte wendingen in een idyllisch Engels kustplaatsje. Met David Tennant en Olivia Colman.
Aantal seizoenen: 1, 8 afleveringen. (seizoen 2 staat nog niet on line)
Kijken want: Ontroerend en aangrijpend. En: iedereen is verdacht.
Niet te evenaren: De enorme ontsteltenis aan het slot van seizoen 1 als blijkt wie de moordenaar van de elfjarige Danny Latimer is…
Laten liggen als: je na The Killing, Mayday, The Guilty en The Missing even genoeg hebt van al die hartverscheurende dramaseries over vermoorde kids.

House of Cards_Copyright BBCWTHE HOUSE OF CARDS TRILOGY
In een notendop: Het Britse origineel rondom de snode Britse premier Francis Urquhart begin jaren negentig verteld in de trilogie House of Cards/To Play The King/The Final Cut.
Aantal seizoenen: 3, 12 afleveringen
Kijken want: Subliem geacteerd, intrigerend en onthullend. Francis politieke schaakspel gaat nooit vervelen.
Niet te evenaren: Het moment dat Francis Urquhart per taxi onderweg is naar Buckingham Palace om zich te laten beëdigen als de nieuwe minister-president van Groot-Brittannië. Terwijl Urquhart (spoiler!) even daarvoor nog zijn laatste opponente heeft uitgeschakeld door haar van het dakterras va Westminster te werpen!
Laten liggen als: je al een vrij cynisch beeld hebt over de politiek. Deze griezelige weergave doet daar moeiteloos een schepje bovenop.

DOCTOR WHO_1DOCTOR WHO
In een notendop: Gerestyled Brits sf-fenomeen rondom een blauwe telefooncel en een ronddolende tijdreiziger onder de naam de Doctor. Na zijn wonderlijke wederopstanding (2005) inmiddels gestalte gegeven door vier verschillende top-acteurs: Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith en Peter Capaldi.
Aantal seizoenen: 8, 117 afleveringen (seizoen 9 staat nog niet on line)
Kijken want: Cool, cult en niet zelden… crazy.
Niet te evenaren: De moordlustige Slitheens. Dat zijn reusachtige wezens van drie meter hoog, met extreem lange armen en drievingerige klauwen. Ze kunnen zich verkleden als mens, maar daar worden ze doorgaans nogal winderig van.
Laten liggen als: je met weemoed terugdenkt aan de knullige special effects uit de jaren zestig en zeventig toen Doctor Who óók al op televisie was. Het tempo is zó hoog dat je soms snakt naar je eigen tijdmachine zodat je even snel terug in de tijd kan reizen om alsnog dat ene gemiste verhaalelement op te pikken.

Sherlock_Copyright BBCWSHERLOCK
In een notendop: Misdaadliteratuurklassieker in een revolutionair eigentijds jasje (lees: overcoat) ‘s Werelds beroemdste detective als hypermodern genie zich afspelend in het Londen van 2010-2015. Met Benedict Cumberbatch en Martin Freeman.
Aantal seizoenen: 3, 12 afleveringen (de nieuwjaarsspecial van 2016 staat nog niet on line)
Kijken want: Eigentijds-hip, eigenzinnig en gevaarlijker dan ooit. Doordrenkt van typisch Britse tongue-in-cheekhumor.
Niet te evenaren: (Spoiler!) Aan het eind van het tweede seizoen sprong Sherlock vanaf een hoog Londens kantoorgebouw een wisse dood tegemoet. Totdat we Sherlock aan het einde van de aflevering stiekem achter een boom zagen gluren, op enkele tientallen meters van zijn eigen grafsteen!
Laten liggen als: je de versnellingsknop liever wat lager zet en jouw Holmes liever met pijp en wandelstok ziet, in plaats van met nicotinepleisters en iPhone.

Selfridge_CopyrightITV GlobalMR. SELFRIDGE
In een notendop: Luxueus kostuumdrama over de flamboyante Amerikaanse rokkenjager en visionair Harry Gordon Selfridge, oprichter van het Londense warenhuis Selfridge’s.
Aantal seizoenen: 2, 20 afleveringen (seizoen 3 en 4 staan nog niet on line)
Kijken want: Het levensverhaal van Harry Selfridge is uitgelezen stof voor een kostuumdrama. Selfridge leerde de Britten shoppen en verzamelde mensen om hem heen die veranderingen durfden na te streven en risico’s namen. Maar hij had ook een duistere kant en leefde soms recht langs de afgrond. Uiteindelijk moest hij zijn imperium na de crisis van de jaren dertig geheel van de hand doen en verloor hij alles waar hij zoveel energie en hartstocht in had gestopt.
Niet te evenaren: Schitterende kleding, prachtige kostuums en Selfridge’s onuitputtelijk vermogen om zijn personeel te enthousiasmeren.
Laten liggen als: je bij vlagen moe dreigt te worden van Pivens drukke acteerspel. Hij góóit met zijn armen, roept met luide stem over de winkelvloer en gunt zichzelf en anderen geen moment rust. Dat kan best soms een tandje minder. Nu we het daar toch over hebben… het lijkt me niet dat mensen in 1909 hun tanden konden laten bleken. Ik kan er niets aan doen, maar ik blíjf maar naar Mr. Selfridge’s gebit kijken…

The Office_Copyright BBCWTHE OFFICE
In een notendop: Het origineel van de hilarische parodie op het dagelijks kantoorleven, de Britse monstercreatie van Ricky Gervais waarmee het destijds allemaal begon. Plaats van (mis-)handeling: een kantoor in de Londense buitenwijk Slough. De medewerkers van papiergroothandel Wernham Hogg hebben heel wat te stellen met boss from hell David Brent. (,,In de eerste plaats vriend, daarna pas baas’’)
Aantal seizoenen: 2, 14 afleveringen inclusief de tweedelige kerstspecial
Kijken want: Schaamteloos-grappig, meedogenloos en uiterst geraffineerd. Keith, Finchy, griezel Gareth en Tim en Dawn, we will love them forever.
Niet te evenaren: Keith die een scotch egg eet en intussen praat over de meest bizarre en genante onderwerpen. Smakelijk mensen.
Laten liggen als: je tenen van plaatsvervangende schaamte gaan krommen door de malle fratsen van David Brent.

Downton Abbey Copyright NBC Universal _KRO-NCRVDOWNTON ABBEY
In een notendop: Superieure familiekroniek over de steenrijke familie Crawley en hun bedienden boordevol smeuïge tragedies, vreugdes en intriges zich uitstrekkend over een periode van 14 jaar, te beginnen in 1912 en eindigend in 1926.
Aantal seizoenen: 4 seizoenen, 34 afleveringen (seizoen 5 en 6 staan nog niet on line)
Kijken want: Meest in het oog springend kostuumdrama van de laatste dertig jaar (pracht en veel praal). Geweldige rolbezetting, schitterend aangekleed, gefilmd op mooie locaties en tussendoor talloze subtiele geschiedenislesjes.
Niet te evenaren: De legendarische one-liners van de oude douairière. ,,What is a weekend” mag – nadat we al het zo vaak hoorden –  inmiddels dan niet meer grappig zijn maar… je weekend is zó voorbij als je Downton gaat binge-watchen.
Laten liggen als: je niets moet hebben van – wat een vriendin laatst noemde – ,,ouweklerenstukken”.


TheFall_CopyrightBBCTHE FALL

In een notendop: Oncoventionele en ijzingwekkende detective over hulpverlener Paul Spector, die eigenlijk een meedogenloze killer blijkt te zijn.
Aantal seizoenen: 1 seizoen, 5 afleveringen (tweede seizoen staat nog niet on line, derde is in productie)
Kijken want: Dichter op de huid van een seriemoordenaar zat je nooit eerder (vooruit: Dexter kon er ook wat van). En X-Files’ Gillian Anderson speelt de rol van DCI Stella Gibson die hem nauw op de hielen zit.
Niet te evenaren: de voortdurende seksuele lading tussen Gibson en Spector.
Laten liggen als: je ’s nachts nog goed wil blijven slapen.


Cold Feet_Copyright ITV Global-3Zou ik graag nog eens zien op Netflix…

Het complete Britse familiefeuilleton IN A LAND OF PLENTY naar het boek van Tim Pears. Het verhaal van de zusjes Bea en Evie Eliott en hun modehuis THE HOUSE OF ELIOTT, begeleid door het ritme van de Charleston.
THE LAKES, bloedstollend BBC-drama van Jimmy McGovern met het tv-debuut van John Simm. De complete vijf seizoenen van ITV’s COLD FEET: dolende dertigers in het Manchester van eind jaren negentig.
De twee seizoenen van de gitzwarte BBC-comedy NIGHTY NIGHT, rondom schoonheidsspecialiste Jill gespeeld door Julia Davis.
Plus mijn favoriete guilty pleasure van tien jaar geleden: FOOTBALLERS WIVES, de sterk overdreven en sensationele dramaserie met oppervoetballersvrouw Tanya Turner.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Tien Britse series langs het meetlat, tien om te zien op Netflix".