RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
18/04 2010

Plantaardig detectiveduo zet bloemetjes weer buiten

Rosemary&ThymeDe KRO herhaalt sinds kort elke zaterdagmiddag een aantal afleveringen herhaalt van de Britse detectiveserie Rosemary & Thyme. Not my cup of tea maar toch… (Foto copyright: KRO)

…Rings a bell?
Klopt. Je kon al eens eerder kennismaken met oud-politievrouw Laura Thyme en ex-tuinbouwdeskundige Rosemary Boxer in de zomer van 2006 en 2008. De serie gaat over twee tuinliefhebbers die terecht komen in de wereld van moord en bedrog. Miss Marple en Jessica Fletcher met groene vingers, zogezegd.

Waar kennen ze elkaar van?
Het tweetal ontmoette elkaar nadat Laura ging scheiden en Rosemary haar baan aan de universiteit was kwijtgeraakt. Hun onschuldige tuinbouwbedrijfje werd al snel het (tuin)centrum van allerlei chantagezaken, verdwijningen en zelfs moord.

Waar kennen wíj ze van?
Pam Ferris, die gestalte geeft aan Laura Thyme, is hier niet zo bekend. Misschien dat je haar weleens voorbij hebt zien komen in Little Dorrit of de meest recente BBC-verfilming van Jane Eyre. En ze was natuurlijk Aunt Marge in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban.
Felicity Kendal daarentegen behoeft bij oudere kijkers nauwelijks introductie. Wie herinnert zich niet haar komische rol als Barbara Good in de jarenzeventigsitcom The Good Life, hier uitgezonden als Terug Naar De Natuur? Er werd zelfs een roos naar haar vernoemd.

Wist je ook dat?
…Botanicus, schrijver en radiomaker Pippa Greenwood de dames voor ‘groene blunders’ behoedt ? De scenaristen willen niet dat de aandacht voor het moordplot wordt afgeleid door fouten of onvolkomenheden op botanisch gebied. Pippa checkt of de opgevoerde planten wel bloeien in een bepaalde periode en of ze wel bij elkaar gezet mogen worden. En ze weet álles over giftige planten.

Snoeien of laten bloeien?
Ik kan het niet verbloemen: my cup of tea is het niet helemaal. Het programma is weliswaar een lust voor het oog met al die mooie landschapplaatjes en tuinen, maar ik heb het na één of twee afleveringen wel gezien. Het duurt altijd tien minuten voordat de moord wordt gepleegd, ze vallen nooit met de deur in huis en het is allemaal een beetje voorspelbaar en braaf. Veel personages ook vaak en gehaaste uitleg aan het eind.

Wel lachen
Ferris en Kendal bleken een dankbaar onderwerp voor een sketch van French & Saunders: Sausages & Mash.  Zodra ik de link heb gevonden, zal ik ‘m hier posten.

Wanneer te zien?
Elke zaterdagmiddag rond 14.55 u Nederland 2

Meer info over Rosemary & Thyme en andere Britse detectives vind je op www.detectives.kro.nl

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Plantaardig detectiveduo zet bloemetjes weer buiten".