RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
2/01 2013

BBC-serie Small Island naar bestsellerroman Andrea Levy op Een

SmallIslandVooroordelen, armoede, discriminatie en pure hartstocht. Daar gaat het allemaal om in de tweedelige BBC-serie Small Island, woensdag 2 en donderdag 3 januari op herhaling in de middag op de Vlaamse zender Een. De reeks speelt zich af tussen 1939 en 1948 en confronteert de kijker met de teleurstellende ervaringen van de eerste golf Jamaicaanse emigranten in Groot-Brittannië. (Foto copyright :VRT)

De soms schokkende lotgevallen van vier totaal verschillende personages die op een of andere wijze met elkaar verbonden zijn, staan centraal in de tweedelige BBC-serie Small Island.

De serie is gebaseerd op het gelijknamige bestseller van Andrea Levy. Hoofdrollen worden gespeeld door Ruth Wilson, Ashley Walters, Naomie Harris en David Oyelowo. Laatsgenoemden wonnen voor hun acteerprestaties in Small Island allebei een Royal Television Society Award. Ruth Wilson kennen we van de dramaseries Jane Eyre en The Prisoner. David Oyelowo was drie seizoenen lang een van de vaste acteurs uit de BBC spionageserie Spooks.

Hortense
Small Island gaat van start in het jaar 1948, op het moment dat de goed opgeleide Jamaicaanse vrouw Hortense Joseph naar Engeland vertrekt. Ze reist haar man Gilbert achterna, die naar Londen is gegaan om er een heel nieuw leven op te bouwen.
Maar Hortense wacht een teleurstelling: het land van haar dromen blijkt een stuk harder dan gedacht. De bewoners zijn lang niet zo gastvrij als ze had gehoopt. Armoede, racisme en vooroordelen zijn aan de orde van de dag.
Negen jaar daarvoor is Hortense er in Jamaica getuige van hoe haar jeugdvriend Michael Roberts, op wie ze stiekem verliefd is, vreemd gaat met de vrouw van het Hoofd van School. Haar woedende vader stuurt Michael naar het front en hij verdwijnt uit haar leven.

Trailer
Queenie

Aan de andere kant van de wereld ziet de jonge en dromerige Queenie zich op dat moment genoodzaakt te trouwen met de degelijke maar oersaaie Bernard Bligh. Als de oorlog uitbreekt en ook Bernard in dienst gaat, besluit Queenie kamers te gaan verhuren aan een aantal jonge luchtmachtmilitairen. Een van de mannen die zijn intrek neemt, is de knappe Jamaicaanse soldaat Michael Roberts. De ontmoeting zal haar leven voorgoed op zijn kop zetten…

Volhouden
Small Island springt voortdurend heen en weer tussen 1938 en 1948 en dat komt de duidelijkheid niet altijd ten goede. Teveel flashbacks en niet altijd even duidelijk aangegeven terugblikken. Toch raad ik je aan vol te blijven houden, want dat is deze goedverzorgde en romantische serie absoluut waard.
Naomie Harris schittert als Hortense Joseph, die met haar typische maniertjes, het gekibbel met haar echtgenoot en overdreven gebruik van correct-Engels je zowel zal ontroeren als doen glimlachen. Het tweede deel is hier en daar misschien wat te lang, maar het bevredigende einde maakt weer heel veel goed. En je snapt dan eindelijk van wie die voice-over is.

Ruth Wilson
Lees hier wat Ruth Wilson me vertelde over haar rol als Queenie Blight op de site van Humo (toen de reeks voor het eerst werd uitgezonden op Een).

Te zien?
woensdag 2 januari en donderdag 3 januari, allebei om 14.50 uur op Eén

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "BBC-serie Small Island naar bestsellerroman Andrea Levy op Een".