RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
5/02 2012

Upstairs Downstairs elke dinsdag op Vlaamse zender Een

UPSTAIRS DOWNSTAIRScastUpstairs Downstairs, oftewel De Familie Bellamy en Tussen salon en souterrain. Vanaf dinsdag wordt het beroemde Londense tv-adres 165 Eaton Place opnieuw in de verf gezet op de Vlaamse zender Een. (Copyright foto’s: VRT, BBC)

Te zien: Elke dinsdag rond 20.35 uur op Een

Wat is Upstairs Downstairs: een driedelige dramaserie over het wel en wee van een rijke Londense familie ‘boven’ en hun sympathieke huispersoneel ‘beneden’ woonachtig op Eaton Place nr. 165 in Belgravia, Londen

He, wacht eens, die serie ken ik toch al? …Dat zou kunnen! Tussen 1971 en 1975 had je óók Upstairs Downstairs rondom de rijke familie Bellamy. De NCRV introduceerde de serie in oktober 1973 in Nederland en doopte ‘m om tot De Familie Bellamy. In Vlaanderen heette de reeks Tussen Salon en Souterain. Rondom Richard en Marjorie Bellamy, de trouwe butler Hudson en de typisch oost-Londense kok Mrs. Bridges (‘Rubyyyyyy!’)… Miljoenen kijkers sloten de hoofdpersonages in hun harten.

Wat is er veranderd: De nieuwe serie speelt zich zes jaar af na de laatste aflevering, in het jaar 1936. De Bellamy’s zijn verkast. Hun familiekapitaal is verloren gegaan en zoon James heeft zelfmoord gepleegd. Het beroemde huis stond jarenlang in de verkoop, maar heeft nu eindelijk nieuwe bewoners aangetrokken.

Oh ja, wie dan? Het eveneens vermogende maar kinderloze gezin Holland, onder leiding van diplomaat Hallam en zijn vrouw Lady Agnes.

En wie zijn dat? Hallam is een knappe miljonair die als diplomaat werkzaam is en contacten onderhoudt met parlementariërs, buitenlandse mogendheden en koningsrelaties. Zijn vrouw Lady Agnes is de nieuwe lady of the house, die al haar energie stopt in haar man en het runnen van de huishouding. Dat laatste valt niet mee want ze heeft zoiets nooit eerder gedaan.

UPSTAIRS DOWNSTAIRSEd&KeeleytKen ik de hoofdrolspelers? ‘Boven’ zie je Ed Stoppard en Keeley Hawes als Ed en Agnes Holland. Keeley ken je vast van Ashes to Ashes, Wives and Daughters en Spooks natuurlijk. Ed is hier nog niet zo bekend. Hij is de zoon van  toneelschrijver Tom Stoppard. Ed nam onder anderen rollen voor zijn rekening in de bioscoop-Brideshead Revisited, The Pianist en een aflevering van The Inspector Lynley Mysteries.

UPSTAIRS DOWNSTAIRS_ClaireFoyEen belangrijke rol wordt ook gespeeld door Claire Foy (zie foto) als Agnes’ opstandige jongere zusje ‘Persie’. Misschien zag je haar twee jaar geleden ook wel bij de NCRV in Little Dorrit.

Beneden maken Adrian Scarborough (Mr Johnston uit Cranford), Anne Reid (Maggie’s New Life/Life Begins) en Art Malik (The Jewel in the Crown) de dienst uit. Ellie Kendrick als kamermeid Ivy ken je misschien nog van de BBC-serie naar het dagboek van Anne Frank, hier uitgezonden door SBS in mei 2009.

En Jean Marsh is terug in de rol die haar zelfs een Emmy opleverde: Rose Buck, inmiddels eigenaresse van een agentschap voor huispersoneel.

UpstairsDownstairsEileenLet ook even op: Dame Eileen Atkins. Zij bedacht samen met actrice Jean Marsh de oorspronkelijke serie. Theaterverplichtingen maakten dat Eileen destijds nooit meedeed. Dat verandert nu. In de revival speelt Dame Eileen (Cranford) de rol van Maud, Lady Holland. Maud is de moeder van Hallam die het met haar schoondochter aan de stok krijgt.

Aardig om te weten: De studio-opnamen vonden plaats in twee verschillende televisiestudio’s in Wales. De ‘familie boven’ nam aan de ene kant van Cardiff op, terwijl de opnamen van het ‘personeel beneden’ aan de andere kant van de stad plaatsvonden.
Voor de buitenopnamen trok het team naar een buitenwijk van Leamington Spa. Het Londense adres dat vroeger gebruikt werd, Eaton Place 65 (er werd altijd een ‘1’-tje vóór het nummer 65 geschilderd) bleek inmiddels TE modern aan de buitenkant.

Trouwens: Letterlijk een paar dagen voordat de rechten vrijkwamen voor Upstairs Downstairs gaf concurrent ITV het groene licht voor Downton Abbey, de meest succesvolle Britse dramaserie van 2010 en óók over een huishouden met personeel.

Waarom kijken: Het verhaal zich afspeelt in 1936 toen de Spaanse burgeroorlog woedde, keizer Haile Selassie zijn troon aan Mussolini verloor en Groot-Brittannië maar liefst drie koningen kende. Turbulente tijden, die hun weerslag hebben op de familie en hun personeelsleden. De geschiedenis vormt de achtergrond van de serie. Voor mensen die in geschiedenis zijn geïnteresseerd vast een interessant gegeven

Trouwens: De vervolgserie, zes afleveringen deze keer, is vanaf zondag 19 februari te zien op de BBC.

Kijk hier alvast naar de BBC promo, courtsey of Youtube:

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Upstairs Downstairs elke dinsdag op Vlaamse zender Een".