RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
21/07 2016

Shetland bij de NPO

Shetland_Copryight ITV Global 5Golven die woest beuken op de rotsen, een verlaten vissersboot aan land gespoeld en halfvergane kleding wapperend aan een waslijn … welkom in Shetland, vanaf 22 juli regelmatig bij de NPO. (Copyright foto’s: ITV Global).

De Shetlandeilanden. Welke rasechte Schotland-liefhebber kent ze niet? De in totaal ongeveer 100 eilandjes vormen zonder meer een van de mooiste plekjes van Schotland. Ze staan bekend om de grote kolonies van zeevogels, de hoofdstad Lerwick en natuurlijk de vermaarde Shetlandpony’s. Sinds enkele jaren is er nóg een reden waardoor de eilanden ten noordoorsten van Schotland steeds populairder worden: de BBC-detectiveserie Shetland rondom DI Jimmy Perez.

Shetland_Copryight ITV Global 10Gebaseerd op de romans van de vermaarde Britse misdaadschrijfster Ann Cleeves, bekend ook van de detectiveserie Vera, trekt de serie in Engeland gemiddeld 5,7 miljoen kijkers. In de hoofdrol schittert de Schotse acteur Douglas Henshall, te zien in onder anderen het BBC-kostuumdrama South Riding en de misdaadminiserie The Silence.

Shetland_Copyright ITV GlobalJimmy wie?
Henshall geeft gestalte aan weduwnaar Jimmy Perez, de politieman om wie het allemaal draait in Shetland. DI Perez heeft jarenlang in Glasgow en Londen gewerkt, maar is nu eindelijk zover om terug te keren naar zijn geboortegrond. Hij is een door en door fatsoenlijk man, down-to-earth en hij staat erom bekend dat hij overal voortdurend zijn beste beentje voorzet. Met name waar het het welzijn van Cassie betreft, de veertienjarige dochter van zijn overleden vriendin Fran.

Shetland_Copryight ITV Global 16Deur op slot
Perez is er namelijk alles aan gelegen dat Cassie op een veilige plek opgroeit. En welke omgeving, denkt hij, is daar beter voor geschikt dan de Shetlandeilanden waar hij zelf zo’n idyllische jeugd heeft genoten? De politieman heeft tegen beter weten in, nog steeds een vrij romantisch beeld van de streek: hij verkeert in de veronderstelling dat het altijd een plek is waar je na twaalven gerust de deur niet op het nachtslot hoeft. ,,De meesten doen hier hun deuren niet op slot,’’ zegt hij tegen Cassie’s vader Duncan in de pilot. ,,En ik wil dat dat zo blijft.’’

Tijd staat niet stil
Eenmaal gesetteld wordt Perez echter al gauw geconfronteerd met het feit dat de tijd ook hier niet heeft stilgestaan, en dat de tentakels van de (harde) misdaad zich inmiddels ook naar de uiterste punten van Schotland hebben uitgestrekt. Zo stuit Perez in de eerste afevering al meteen op lijk van een vrouw die onder mysterieuze omstandigheden het leven heeft gelaten.

Mimi
Wanneer Perez op onderzoek gaat om te achterhalen wat grootmoeder Mimi Wilson precies is overkomen, ondervindt hij veel verzet van de plaatselijke bewoners. Voor hij het wel en goed doorheeft bevindt Perez zich zelfs midden in een vete tussen twee rivaliserende families. Aan de rechtgeaarde politieman de taak om het mysterie van Mimi’s dood te ontrafelen, voordat er méér slachtoffers vallen.

Shetland_Copryight ITV Global 7Vooroordelen
In de volgende aflevering wordt Perez geconfronteerd met allerlei vooroordelen van de eilandbewoners jegens een excentrieke strandbewoner. Vlakbij diens woning is het lijk van een tienermeisje gevonden en de roddelende Shetlanders zijn ervan overtuigd dat de vreemde Magnus Bain er méér van weet. En hoewel de man geen alibi heeft voor het moment van het misdrijf, heeft hij ook geen motief…

Shetland_Copryight ITV Global 14Op een geïsoleerde uitkijkpost voor vogels op Fair Isle onderzoekt Perez vervolgens de moord op een wetenschapper, terwijl hij ook de ware toedracht tracht te achterhalen van het fatale auto-ongeluk dat zijn goede vriend Jerry Markham het leven kost. De vier verhalen uit Shetland kenmerken zich door heel veel sfeer, spanning en raadselachtige mysteries. Een niet onbelangrijke rol is weggelegd voor het adembenemende landschap dat bijna als een extra hoofdpersonage fungeert.

Happy met zichzelf
Aan de Britse pers vertelde Henshall wat ‘m zo aansprak in Shetland. ,,Wat ik zo prettig vind aan Perez is dat hij nu eens niet een van die vele detectives is die kampt met een gokverslaving, een alcoholprobleem of verschillende vrouwen,’’ zei hij. ,,Perez is gewoon een man die best wel happy is met zichzelf,’’ vertelde Henshall aan TV Times. ,,Hij heeft gewoon een fatsoenlijk leven voor ogen, voor zichzelf en voor zijn stiefdochter op de plek waar hij ooit is opgegroeid.”

Shetland_Copryight ITV Global 1,,Shetland is nu ook eens géén misdaaddrama over een copper in Londen, Glasgow of welke andere grote stad dan ook,’’ voegde de acteur daar nog aan toe in What’s On TV. ,,Een moord die plaatsvindt op de Shetlandeilanden is niet zomaar even een misdrijf, het is een big, big deal. Een enorme shock voor de eilandbewoners, die zich haast niet vóór kunnen stellen dat zoiets verschrikkelijks en afschuwelijks daar werkelijk plaats kan vinden.”

Shetland_Copryight ITV Global 17Tosh
Naast Henshall is een vaste rol weggelegd voor Alison O’Donnell. Zij speelt Perez jongere collega en sidekick DC Alison Macintosh, bijgenaamd ‘Tosh’. Ze is een stuk jonger dan Perez, heel intelligent ook en behept met een wat vreemd gevoel voor humor. In combinatie met Perez’ wat drogere reacties op komische situaties, zorgt dat voor een aardige dynamiek tussen de twee politiemensen die kijkers absoluut zullen weten te waarderen.

Shetland_Copryight ITV Global 13Trouwe lezers van het misdaadwerk van Ann Cleeves zal het personage ‚,Tosh” overigens weinig zeggen. Ze werd dan ook speciaal voor de serie bedacht, als tegenpool voor Perez omdat je bij een televisiebewerking nu eenmaal niet zoals bij een roman in het hoofd van de detective kan kijken.

Landschap
Shetland zet de recente, uit Scandinavië overgewaaide trend voort van detectiveseries waarbij de landelijke omgeving een steeds grotere rol is gaan spelen. Denk aan Britse series als Hinterland en Broadchurch waarbij het adembenemende landschap steeds meer naar de voorgrond is geschoven. Kijkers vinden het heerlijk om samen met rechercheur Perez barre weersomstandigheden te trotseren, vele kilometers met hem af te leggen op de veerboot of light aircraft, hoppend van het ene naar het andere eiland, in zijn ultieme streven naar de waarheid. Voorbereidingen voor de opnamen van een nieuwe, vierde seizoen zijn inmiddels voorzichtig in gang gezet. David Kane schrijft het script van de nieuwe zesdelige serie, die eind 2017 op de buis moet komen.

Bronnen: TV Times, Radio Times, What’s On TV en TV & Satellite Week.

Te zien?
Shetland
wordt uitgezonden op vrijdag 22 juli om 23.15 uur, vrijdag 29 juli om 21.40 uur, dinsdag 2 augustus om 21.25 uur en vrijdsg 5 augustus om 20.30 uur, telkens op NPO1. De reeks ís in zijn geheel al uitgezonden op de VRT.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Shetland bij de NPO".