RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
28/07 2015

Critical, Britse ziekenhuisserie van schrijver Line of Duty op BBC First

CriticalEén van de meest opzienbarende en spraakmakende nieuwe Britse ziekenhuisseries van 2015 is vanaf dinsdag elke week te zien op BBC First: Critical van Line of Duty-scenarist Jed Mercurio. Levensecht, direct en bloederig als een horrorfilm. Niet voor tere zieltjes. (Copyright foto: Content, BBC)

Op de operatietafel telt elke seconde, en dat neemt Critical zowel letterlijk als figuurlijk.

De ziekenhuisserie wordt namelijk in real time verteld, vergelijkbaar met de Amerikaanse dramaserie 24. Elke aflevering concentreert zich op één levensbepalende operatie, die we stap voor stap volgen. Seconde voor seconde dus. In hóóg tempo en op een bijzondere wijze geregisseerd. Als kijkers zitten we er bovenop: je voélt de urgentie, je begrijpt de stress van de doktoren die alles op alles zetten om een mensenleven te redden.

Outnumbered Copyright BBC/Hat TrickHoofdrollen worden onder anderen gespeeld door Lennie James, Catherine Walker, Claire Skinner (zie foto links, bekend van Outnumbered) en Kimberley Nixon.

Dertien afleveringen werden verfilmd, opgetekend door voormalig ziekenhuisarts Jed Mercurio. 

CopyrightContent_BBC-LineofDutyMercurio gooide al eerder hoge ogen met taboedoorbrekende ziekenhuisseries. Bodies bijvoorbeeld voor BBC TWO, met Max Beesley en Patrick Baladi. En veel lánger geleden met het zwartgallige  Cardiac Arrest , uitgezonden door de NPS in 1995 als Hartstilstand met onder anderen Flying Doctor’s Peter O’Brien en Cold Feet’s Helen Baxendale. Als gevolg van Cardiac Arrest werden in het Lagerhuis zelfs vragen gesteld over hoe de Britse gezondheidszorg ervoor stond.

Line of Duty
Een derde en vierde seizoen van zijn BBC-dramaserie over een fictieve anti-corruptie eenheid van de politie is momenteel in productie.

Terug naar Critical
,,Géén serie voor gevoelige zielen,” schrijft Humo deze week over Critical. En dat is ook precies waar ‘m de schoen wringt bij Critical. De horror van de operatie is zó gruwelijk en zó direct, dat de onderlinge machtsverhoudingen en spelletjes tussen de artsen helaas op de achtergrond geraken. De horror leidt af waardoor je méér bezig bent met wégkijken, dan het verhaal te volgen. Critical kon tijdens de Britse uitzending op Sky HD op goede kritieken rekenen, maar werd vanwege tegenvallende kijkcijfers toch niet vervolgd. Niet verwonderlijk want het is toch voor een vrij beperkt kijkerspubliek, schat ik zo in.

Te zien?
BBC First zendt de reeks elke dinsdag om 21.55 uur uit. Bekijk hier het programma-overzicht van BBC First voor de overige uitzendtijdstippen.

Nota bene: Op deze tekst, evenals op de andere teksten op dit blog, berust auteursrecht

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Critical, Britse ziekenhuisserie van schrijver Line of Duty op BBC First".