RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
10/10 2011

Inspector Wexford-acteur George Baker overleden

MER0028-Rage-S004Afgelopen vrijdag is in het Britse Wiltshire acteur George Baker overleden, bekend van zijn rol als Tiberius in de legendarische BBC-serie I, Claudius en vele, vele andere rollen in film, theater en tv-series. Zijn grootste populariteit dankt Baker echter aan de ITV-detectiveserie Ruth Rendell Mysteries, waarin hij 49 afleveringen de rol van inspecteur Wexford voor zijn rekening nam. (Copyright foto’s: ITV Global)

Wie was George Baker?
Een vakman die meer dan zestig jaar de Britse podia betrad. Naast de Ruth Rendell Mysteries was hij te zien in I, Claudius, Spooks en Little Lord Fauntleroy.  En in speelfilms zoals The Dam Busters. Zijn naam is ook nog eens genoemd toen men op zoek was naar een acteur voor de rol van James Bond.
Behalve acteren herschreef de in Bulgarije geboren Baker enkele Ruth Rendell Mysteries-romans tot klinkende tv-scenario’s, waaronder de Wexford-verhalen Road Rage en Harm Done. Baker heeft ook een autobiografie geschreven.

MER0020-Simisola-S002Wat was Ruth Rendell Mysteries ook alweer?
Ruth Rendell Mysteries was een serie tv-films, die in de jaren negentig bij de KRO en Canvas werden uitgezonden, gebaseerd op de romans van Ruth Rendell. Behalve een aantal op zichzelf staande films en verhalen, behelsde de serie vooral de deducties van Inspector Reg Wexford en zijn vaste sidekick Mike Burden, werkzaam in het rustige (fictieve) plaatsje Kingsmarkham.

Dierbaar
‘’Ik ken Wexford door en door,’’ vertelde Baker in september 1998 in het Brabants Dagblad. ‘‘Hij is me erg dierbaar. Britse politie-agenten vertelden me dat Wexford van alle detectives op de buis, de meest realistische is. Omdat hij zo gewoon is. Hij is intelligent maar geen betweter. Wexford begaat ook weleens een flater. Mensen kunnen zich daardoor gemakkelijk in hem verplaatsen. Hij is kwetsbaar. Heel anders dan al die gelikte Amerikaanse politieseries.’’

MER0028-Rage-S001Grote fan

John Nettles, de inmiddels gepensioneerde inspecteur Tom Barnaby uit Midsomer Murders, is een grote fan van Bakers werk en memoreerde diens Inspector Wexford tijdens de promotie van de eerste Midsomer-afleveringen. ‘‘Gewóón doen is voor een acteur een veel grotere uitdaging dan abnormale personage neerzetten,’’ zei hij in TVExpres. ‘‘George Baker kan het erg goed. Zijn inspecteur Wexford is een hele normale politieman. Het is razend interessant om hem aan het werk te zien. omdat hij de normale, dagelijkse werkelijkheid zo beeldschoon tot uitdrukking kan laten komen. Wexford heeft geen abnormale of overdreven karaktereigenschappen, hij is er gewoon als mens. Ik hoop dat ik dat Barnaby ook een beetje kan meegeven.’’

Wens
Een grote wens van Nettles kwam in vervulling toen Baker in 2005 niet één, maar maar liefst twee gastrollen kwam vervullen in de Midsomer Murders-aflevering The house in the Woods. Zijn laatste grote tv-rol speelde Baker opnieuw in een detectiveserie: in de New Tricks-aflevering Ducking and Diving uit 2007.

Wat voor man was het?
Beleefd, hoffelijk en vaderlijk. Heel uitzonderlijk en attent van de acteur was dat hij na de publicatie van een interview in Studio in 2002 een bedankbriefje opstuurde.  ‘‘Thank you very much for sending us the article in the very nice magazine.’’ Die moeite getroosten zich maar weinigen hoor. Echt iemand van de oude school. Een gentleman pur sang.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Inspector Wexford-acteur George Baker overleden".