RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
9/07 2011

Upstairs Downton

Upstairs-S1-MC012Wanneer de Crawleys zaterdagavond om 20.15 uur in Downton Abbey weer door het personeel op hun wenken worden bediend, roept dat warme herinneringen op aan legendarische Britse dramaseries zoals Upstairs Downstairs, The Cazalets, The Grand en Servants. (Copyright foto’s: ITV Global, NBC Universal)

DowntonAbbey_volledigpersoneelDownton Abbey
Dramatische verwikkelingen ‘boven’ en ‘onder’ in een typisch Engels land- of herenhuis… we hebben het al vaker gezien. Want ondanks Downtons  indrukwekkende rolbezetting, de prachtige opnamelocaties en het steeds interessanter wordende verhaal, hebben we natuurlijk al vaker tv-series gezien over het leven trap op en trap af in een deftig huishouden of chique hotel.

Upstairs-S1-G001Upstairs Downstairs
Mr Carson mag dan wel een onmisbare spil vormen in de Downton-huishouding , het is nog maar de vraag of hij er ooit in zal slagen net zo tot de verbeelding te spreken als Hudson, de trouwe butler van de Bellamy’s uit Upstairs Downstairs. Samen met Angela Baddeley als de typisch Oost-Londense kok Mrs Bridges gaf Gordon Jackson jarenlang gestalte aan de strenge bediende die in het souterrain van Huize Bellamy de scepter zwaaide. De serie speelde zich af tegen de achtergrond van Groot-Brittannië aan het begin van de 20e eeuw op misschien wel het beroemde tv-adres van Londen: 165 Eaton Place.

Servants
In oktober 2003 konden kijkers naar Nederland 1 kennismaken met vijf bedrijvige bedienden in de tweede helft van de negentiende eeuw. De BBC-dramaserie Servants vertelde over de dromen, wensen en ambities van het personeel van de rijke Sturges Bourne in het Engeland van 1850. Servants draaide onder anderen om tweede livreiknecht George Cosmo, die in de loop van het verhaal een verhouding begon met het kindermeisje Grace May. Cosmo werd gespeeld door EastEnders-acteur Joe Absolom terwijl er ook hoofdrollen waren voor Chris Fulford (als Mr Jarvis) en Shauna Parks (als Frederick Martin). Servants scoorde te laag in Engeland zodat de BBC al snel het doek liet vallen.

DA.1256The Cazalets
The Cazalets, door de NCRV uitgezonden in februari en maart 2003 als Cazalets Chronicles, was een soort Upstairs Downstairs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een serie over het wel en wee van een grote familie: drie zonen en een dochter, hun partners en kinderen, die samen met het personeel gedurende de oorlog allemaal bij elkaar woonden in een groot landhuis even buiten Londen. Hugh Bonneville (op de foto als Robert Crawley uit Downton Abbey, copyright NBC)  speelde de oudste broer, die tijdens de Eerste Wereldoorlog gewond was geraakt en daar fysiek en mentaal nog steeds door was beschadigd.
Helaas voor de omroep werd de serie wederom na amper een seizoen opgedoekt. The Cazalets zou zich, in tegenstelling tot Servants iets te veel ‘bovenshuis’ hebben geconcentreerd.

The Grand-S1-004The Grand
En dan was daar natuurlijk twee seizoenen lang The Grand, een persoonlijke favoriet die zich afspeelde in de jaren ‘20, in en rond het statige hotel The Grand in Noord-Engeland. De NCRV zond deze serie voor het eerst uit in november 1998, terwijl de Vlaamse televisie haar kijkers pas in het voorjaar van 2000 kennis liet maken met het personeel en de steenrijke hoteleigenaren Sarah, Marcus en John Bannerman. Julia St. John, Rebecca Callard en onder anderen Mark McGann namen de belangrijkste hoofdrollen voor hun rekening.

The Grand-S1-006Esme
Maar… het meest tot de verbeelding sprak toch wel de gepensioneerde hoerenmadam Esme Harkness, gespeeld door Susan Hampshire (The Pallisers, The Forsyte Saga). Zij had als nette dame haar intrek genomen in The Grand tot grote ontsteltenis van de eigenaren. The Grand werd geschreven door Russell T Davies, die later hoge ogen gooide met Queer as Folk, Bob and Rose en de revival van Doctor Who.

Downton Abbey 20.15 uur Nederland 2.

Kijk hier naar The Grand episode 1:

Kijk hier naar een stukje uit The Cazalets:

Bekijk hier de trailer van de nieuwe Upstairs Downstairs die in de loop van 2011 ons scherm zal aandoen:

Video extract above courtesy of youtube.com, BBC Worldwide and ITV Global.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Upstairs Downton".