RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
26/07 2015

Vier dagen lang Cucumber op NPO3 in aanloop naar Gay Pride

Copyright BBCW CucumberOp zoek naar controverse? Dan is scenarist Russell T Davies je man! Aldus een van de acteurs uit de Britse dramaserie Cucumber. De boomlange schrijver uit Manchester is, volgens Attitude’s Andrew Hayden-Smith,  „fearless and.. I love that.’’ (Copyright foto’s: BBC)

De acteur/journalist van de gay-glossy Hayden-Smith heeft het bij het rechte eind: Russell T Davies (de ,,T’’ staat voor televisie)’ meest recente dramaserie Cucumber, over een groepje homoseksuele mannen achter in de veertig is direct, expliciet, grappig, sexy, gênant en vooral… brutally honest. In de aanloop naar de jaarlijkse botenparade van de Gay Pride in Amsterdam, komend weekend, zendt de VPRO via de zender NPO3 op primetime dagelijks maar liefst twee afleveringen achter elkaar uit. Elke avond rond de klok van 21.00 uur en daarna ook nog eens elke nacht rond 02.15 uur.

Cucumber_Copryight BBCWorldwideWaarover gaat Cucumber?

Cucumber is een oorspronkelijk achtdelige Britse dramaserie, in Engeland eerder dit jaar op het scherm gebracht door Channel Four. De eigentijdse dramaserie vormt deel van een drieluik: Cucumber, Banana en Tofu (refererend naar de verschillende stadia van hardheid van de mannelijke erectie).

Hier te zien?
De VPRO zendt helaas enkel Cucumber uit, over een groepje homoseksuele mannen van middelbare leeftijd. Het op een jonger publiek gerichte Banana, dat bestaat uit korte opzichzelfstaande verhalen die tot nadenken stemmen, kun je hier enkel ,,on line’’ bekijken. Tofu is een documentairereeks over de vele aspecten van seksualiteit.

Cucumber_Copryight BBCWorldwideWie zijn de voornaamste personages?

Hoofdpersonage in Cucumber is de wat saaiige 45-jarige Henry, gespeeld door Vincent Franklin die overigens wel een tikkeltje ouder oogt. Henry heeft al negen jaar een vaste relatie met de romantische Lance, een rol van Cyril Nri. Om hun seksleven wat op te ‚spicen’ besluiten Henry en Lance een trio te hebben met een jongen die ze in de plaatselijke discotheek treffen.

Pijnlijk?
Als ze het bijna zo ver komt, krijgt Henry echter twijfels en bedenkt hij zich. Het vormt het zóveelste teleurstellende aspect van hun relatie oordeelt Lance, die het ook al zo pijnlijk vindt dat Henry zijn huwelijksaanzoek afwijst. Een dramatische confrontatie met de politie volgt en resulteert uiteindelijk in het feit dat Henry zijn spullen pakt en zijn intrek neemt bij de 19-jarige Dean en de 24-jarige Freddie. Met verstrekkende gevolgen.

Wat maakt de reeks zo bijzonder?

Net als Russells vorige baanbrekende dramaserie over drie jongens en hun belevenissen in het nachtleven van Manchester, windt Cucumber er geen doekjes om. Behalve enkele expliciete seksscènes is Cucumber opnieuw een volwaardige dramaserie over mannen en relaties. Allerlei aspecten komen aan bod: de midlife-crisis, de kwetsbaarheid van de mannelijke én vrouwelijke seksualiteit, interraciale relatiekwesties en geweld jegens homo’s. Naast al deze dramatische onderwerpen is Cucumber vooral ook grappig. Een one of a kind-project, boordevol typische over-the-top achtige situtaies die je vaak  enkel in Britse series ziet. Kortom een unieke reeks.

Cucumber_Copryight BBCWorldwideMéér lezen over Cucumber?

Enkele weken geleden sprak ik Russell voor Humo. Het interview is te lezen via deze link. Russell is erg blij met de dagelijkse uitzending in de aanloop naar Gay Pride. ,,Marvellous!,” zei hij. ,,Zoiets is volgens mij nog nooit ergens vertoond. Een buitengewoon initiatief. I am thrilled. Wil je ze namens mij hártelijk bedanken?’’  …Bij deze dan!

Leuk weetje
De rol van Freddie wordt gespeeld door Freddie Fox, de jongere broer van Emilia Fox uit Silent Witness!

Te zien?
Cucumber wordt vanaf 27 tot en met 31 juli elke dag rond de klok van 21.00 uur uitgezonden op NPO3. Banana is hier te zien.

Bekijk hieronder alvast enkele fragmenten.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Vier dagen lang Cucumber op NPO3 in aanloop naar Gay Pride".