RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
15/11 2015

All rise for her majesty’s coroner, elke werkdag 15.15 uur BBC ONE The Coroner

The Coroner_copyright BBCVéél Claire Goose de komende periode op zowel de BBC als NPO2. En zelfs twee keer in de rol van een vrouw met de voornaam Jane. Behalve als ,,Jane Phillips” in de KRO-detective Undeniable (start zaterdag 21 november op NPO2) kun je de voormalige Waking the Dead-actrice namelijk als ,,Jane Kennedy” aan het werk zien in de tiendelige dramaserie The Coroner, vanaf 16 november elke werkdag om 15.15 uur op BBC ONE. (Copyright foto’s: BBC)

Trouwe Waking the Dead-kijkers kennen de actrice vast nog wel als Mel Silver, voormalig collega van DCI Boyd die op onfortuinlijke wijze aan haar eind kwam in een van de vroegere seizoenen.

Copyright BBC_The CoronerVanaf maandag is Goose te zien in The Coroner, een tiendelige detective die overdag wordt uitgezonden op BBC ONE. Zaterdag neemt ze in Undeniable de rol van Jane Phillips voor haar rekening, een jonge vrouw die tijdens een bezoek aan het ziekenhuis meent oog in oog te staan met de moordenaar van haar moeder. Maar… niemand gelooft haar.

Dát is zaterdag…
Eérst kun je Goose, die in 1975 werd geboren in Edinburgh en doorbrak met de ziekenhuisserie Casualty, bekijken als lijkschouwer in The Coroner. Ze speelt Jane Kennedy, een gescheiden moeder die samen met haar 15-jarige dochter is teruggekeerd naar haar geboorteplaats, het fictieve kustplaatsje Lighthaven vlakbij Cornwall in Devon.

Wat gebeurt er in The Coroner?
Daar onderzoekt ze talloze plotselinge en onverklaarbare sterfgevallen, zoals een jongeman die levenloos in aangespoeld vlakbij de vuurtoren aan het strand. Of de mysterieuze dood van de nieuwe burgermeester.
Wat Jane’s werk niet altijd even eenvoudig maakt is dat ze nauw moet samenwerken met haar oude jeugdliefde Davey Higgins, de plaatselijke brigadier. Het stel is uit elkaar gegaan toen Jane ging studeren. Dat is twintig jaar geleden. Davey is inmiddels getrouwd, maar het is duidelijk dat Davey en Jane elkaar ergens nog steeds wel héél erg leuk vinden.

Copyright BBC_The CoronerRolbezetting?
Naast Claire Goose worden de belangrijkste hoofdrollen gespeeld door Matt Bardock, Beatie Edney, Grace Hogg-Robinson en Oliver Gomm. Máár de grootste rol in de serie is toch wel weggelegd voor het fictieve kustplaatsje Lighthaven, met die schitterende kust, de glooiende heuvels en al die leuke restaurantjes en bootjes. Een ideaal vakantieoord.

Toeristische trekpleister
Daartoe vonden de opnamen plaats in Devon, vlakbij Cornwall in onder anderen Totnes en Dartmouth. De spectaculaire kust is de ideale setting voor deze serie en het ligt in de lijn der verwachting dat als gevolg van The Coroner heel wat toeristen de plaatsen delict zélf in aanschouw zullen willen gaan nemen.

Wat schrijven de kritieken?
,,The Beeb’s afternoon slot is home to some excellent dramas’’ schrijft TV Times. ,,This mystery series is a cast-iron excuse to watch TV after lunch!’’. En ook: ,,Quite why a coroner is playing at being Miss Marple is a mystery, but that quibble aside, Jane and Davey are a good double act.’’ De Radio Times schrijft: ,,It’s nicely made and not too gruesome – a pleasant addition to daytime.’’

Copyright BBC_The CoronerWat te verwachten?
The Coroner doet mij erg denken aan Dangerfield, de detective rondom politiearts Paul Dangerfield met Nigel leVaillant in de hoofdrol (Waar is dié toch gebleven? Kijk dát is nou eens een mooi onderwerp voor een detective!). Zelfde soort van mooie setting en wat oppervlakkige, vrij lichte misdaadmysteries die netjes worden afgerond in het tijdsbestek van amper 45 minuten. Eigenlijk is The Coroner een slap aftreksel van Death in Paradise, waarbij vooral het ontbreken van de Engelse humor opvalt. ,All rise for her majesty’s coroner’’ wordt er op een bepaald moment geroepen, maar ik twijfel of deze serie nou zo héél veel zal losmaken. Het is leuk hoor, The Coroner. Mooie plaatjes, aardige mysteries en aantrekkelijke hoofdpersonages, maar opzienbarend? Nou nee.

Zelf zien?
The Coroner wordt vanaf 16 november elke werkdag uitgezonden om 15.15 uur op BBC ONE. Undeniable is overigens bij de KRO-NCRV op NPO2 te zien op 21 en 28 november, telkens rond 22.35 uur. Maar daarover later meer.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "All rise for her majesty’s coroner, elke werkdag 15.15 uur BBC ONE The Coroner".