RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
3/12 2010

Dát wist je nog niet van Frost…

FrostCloseVanwege het einde van A Touch of Frost op zaterdag 11 en 18 december op Canvas sprak ik de voorbije weken voor verschillende media met verschillende ‘Frosties’, zoals hoofdrolspeler Sir David Jason zijn ex-collega’s ook wel placht te noemen. Een aantal aardige feitjes heb ik hieronder alvast voor je verzameld. (Copyright foto’s: ITV Global, KRO, YTV, VRT)

Frost&Hond* VALSE FINISH
Na zoveel keer een valse finish valt nu echt het doek voor A Touch of Frost. Valse finish? ‘Wat mensen lijken te zijn vergeten is dat A Touch of Frost al meerdere keren bijna de eindstreep heeft gehaald,’ aldus producer Philip Burley. ‘We hebben de voorbije twintig jaar namelijk al verschillende keren een zogenaamde laatste aflevering opgenomen. Omdat we dachten dat er geen vervolg meer zou komen of omdat David even op adem moest komen.’ Hij doelt onder anderen op de aflevering waarin Frosts assistent DS Clive Barnard, gespeeld door Matt Bardock, overlijdt en hij zijn George Cross weggaf. Of het moment dat Frost zijn zelfbeheersing verliest en een pedofiel in zijn gezicht slaat. ‘Alles leek er toen op te wijzen dat Frost voorgoed het politiepaadje uit zou lopen,’ aldus Burley. ‘Uiteindelijk vroegen de programmabazen van ITV of we toch weer een vervolg zouden maken. Daar gaven we graag gehoor aan.’

TOUCH_OF_FROST_* COLUMBO
Een politieman a la Columbo. Dat is wat David Jason voor ogen stond toen hij in 1992 door productiebedrijf Excelsior werd gevraagd wat voor tv-detective hij wilde spelen. Producer Philip Burley en zijn mensen schotelden hem drie verschillende romans voor. Eén ging over een jazztrompettist die als taxichauffeur werkzaam was en betrokken raakte bij allerlei moordmysteries. Welke de tweede detective was, is Burley inmiddels vergeten. Niet belangrijk ook, want Jason ging uiteindelijk voor optie nummer drie: A Touch of Frost van R.D. Wingfield.

* ONTSTAAN
Frost ontstond toen schrijver Rodney Wingfield £ 50 voorschot kreeg nadat een uitgever een van zijn thrillers op de radio had gehoord. Frost at Christmas werd door die uitgever teruggestuurd omdat hij het niet goed genoeg vond. Wingfield paste het verhaal aan voor de radio en Leslie Sands speelde de eerste Jack Frost. Het eerste boek verscheen in 1982 en het laatste, Hard Frost, werd genomineerd voor een prestigieuze Writer’s Award.


FrostBedachtzaam* KETTINGROKER

In de oorspronkelijke boeken is Frost een regelrechte kettingroker. Omdat men begin jaren negentig steeds meer moeite begon te krijgen met het tonen van sigaretten op televisie, werd Frosts nicotineverslaving al meteen aan banden gelegd. In tegenstelling tot de oorspronkelijke romans zien we de kleine inspecteur dan ook nooit een sigaret opsteken.

* ONWAARSCHIJNLIJK
Frost brak met de traditie door van het begin af aan meteen meerdere misdrijven per aflevering te onderzoeken. In tegenstelling tot de andere tv-detectives van dat moment, zoals Morse en Wexford, die zich per keer slechts op één zaak concentreerden. ‘Het leek ons erg onwaarschijnlijk dat in een grote stad als Denton slechts één misdrijf per week zou plaatsvinden,’ aldus Burley. ‘Een Superintendent of Detective Inspector werkt op hetzelfde moment toch zeker aan meerdere onopgeloste misdrijven tegelijkertijd?’

Frostheel* DOWN SYNDROOM
Appropriate Adults, over een jongen met downsyndroom die van een misdrijf wordt beschuldigd, geldt als een A Touch of Frost-klassieker. Maar… bijna was die aflevering er niet gekomen. Het ITV Network was erg bezorgd over hoe het onderwerp in de huiskamer zou worden ontvangen. Burley en zijn mensen vochten hard om de aflevering toch doorgang te laten vinden. Toen het groene licht er uiteindelijk kwam, gaf de ITV-leiding te kennen dat ze toch liever geen acteur in de rol van de jongen zouden zien die in het écht het downsyndroom had. Regisseur Herbie Wise hield echter voet bij stuk. En zo kon Timmy Lang een van de beste en meest ongewone acteerprestaties uit de hele serie neerzetten.

* VROUWONVRIENDELIJK?
Van de 42 afleveringen is slechts één aflevering door een vrouw geschreven. Alma Cullen, die ook meewerkte aan Inspector Morse, schreef het scenario voor Fun Time For Swingers. Waarom er niet méér vrouwelijke scenaristen aan Frost hebben meegewerkt, is een raadsel dat de inspecteur nooit heeft opgelost.

Frost&Mullett* TROUW
Bruce Alexander die de rol van Frosts chef Superintendent Mullett voor zijn rekening neemt, is de enige acteur die net als David Jason in alle afleveringen is te zien. John Lyons, oftewel brigadier George Toolan, miste er drie.

* BEROEMDE GASTACTEURS
Heel wat beroemde gastacteurs en actrices uit andere tv-detectives maakten in de loop der jaren hun opwachting in A Touch of Frost. Colin Buchanan bijvoorbeeld, beter bekend als Peter Pascoe uit Dalziel & Pascoe, schitterde in drie afleveringen als sidekick PC Austin. Nathaniel Parker (The Inspector Lynley Mysteries) nam een gastrol voor zijn rekening in Quarry. Onze eigen Nederlandse actrice Manouk van der Meulen speelde een Rotterdamse undercoveragente in de aflevering Keys to the car.

TouchofFrost2* WAAR ZIJN ZE NU?
David Jason heeft zojuist de tv-film Come Rain Come Shine opgenomen, waarschijnlijk met kerst op ITV. John Lyons staat nog heel even in het theater met Agatha Christie’s The Mousetrap. Vanaf begin december speelt Lyons de vader van Assepoester in de pantomime-voorstelling Cinderella. Bruce Alexander stond onlangs op de planken van het Orange Tree Theatre in Richmond met het toneelstuk The Company Man.

* WANNEER TE ZIEN?
De allerlaatste Frost is bij de KRO te zien op woensdag 1 en woensdag 8 december, om 21.30 uur Nederland 1. Canvas volgt drie dagen later op zaterdag 11 en 18 december om 20.40 uur. De twee alternatieve slotscenes voor Frost zijn vanaf 9 december te bekijken op de detectivewebsite van de KRO.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Dát wist je nog niet van Frost…".