RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
7/05 2012

Een afrekening? Een eerbetoon? Of herrezen schurken in Whitechapel II?

pict_11905Anderhalf jaar nadat ze tevergeefs jacht maakten op de copycat-killer van Jack the Ripper zijn inspecteur Chandler, rechercheur Miles en misdaadkenner Edward Buchan op Nederland 2 terug voor een reeks nieuwe afleveringen van de ITV-detective Whitechapel. En laat ze nu toch wéér met een na-aper van doen hebben… (Copyright foto’s: KRO)

Plaats delict
Whitechapel. Oost-Londense wijk waar deze moderne misdaadserie zich afspeelt. 120 jaar geleden domein van seriemoordenaar Jack the Ripper. 45 jaar geleden voerden de Krays hier een waar schrikbewind.

pict_11909De wié?
Ronnie en Reggie Kray, zeg maar de eerste Britse gangsters. Of om kenner Buchan te citeren: ‘’De Krays maakten geweld winstgevend. Ze bedachten ‘De Firma’. De hele Diamond Geezer-estethiek. De chique pakken, opzichtige juwelen, de auto’s. Ze kochten agenten en juryleden om, chanteerden politici. Hun naam, hun reputatie was wet.’’

Het eerste slachtoffer
Lennie Cobb. Twee maanden geleden verdween hij uit de open gevangenis. Cobb zat ooit in de bende van de Krays. Nu wordt zijn zwaartoegetakelde lijk in de Thames gevonden.

Het patroon

1966: Frank – de Geschifte Hakker- Mitchell wordt nadat hij ontsnapt is uit de gevangenis, doodgeschoten. Het lijk wordt gedumpt in de zee. Net als Cobb nú dus.
2012: Dan Street, het tweede slachtoffer. Zijn gezicht wordt eraf gesneden. Joe de Bokser wachtte in 1966 eenzelfde gruwelijk lot.

pict_11906Theorie en mogelijk motief
Iemand schermt met de naam van de Krays en aapt hen na. De dader wil macht en respect afdwingen. Waarschijnlijk staan er nog twee moorden op stapel.

De onderzoekers
* Inspecteur Joe Chandler
(Rupert Penry-Jones): Politieman van de nieuwe generatie. Vorige serie liet hij de Ripper-copycatkiller lopen om zich te ontfermen over…
* Rechercheur Ray Miles (Phil Davis): Politieman van de oude stempel, vorige keer zwaargewond geraakt toen hij werd neergestoken door de Ripper. Geboren en getogen in de East End en neerkijkend op…
* Edward Buchan (Steve Pemberton): misdaadkenner en gespecialiseerd in de Londense East End. Ziet zichzelf als ‘’echte speurder, ook zonder politiepenning.’’

pict_11908Als je het mij vraagt?
Behoorlijk gewelddadig, soms beetje overdreven gespeeld (met name Pemberton) en vergezocht plot. Maar onderlinge verhoudingen blijven boeien. Ben benieuwd naar het vervolg.

Te zien
Elke zaterdag vanaf 12 mei 23.30 uur Nederland 2. De serie is reeds op de Vlaamse televisie te zien geweest in de zomer van 2011.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Een afrekening? Een eerbetoon? Of herrezen schurken in Whitechapel II?".