RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
19/09 2014

Quirke, misdaadserie met Gabriel Byrne op Canvas

Quirke_CopyrightBBCZaterdagavond gaat Canvas van start met de driedelige Brits/Ierse misdaadserie Quirke, naar de boeken van Benjamin Black. Gabriel Byrne speelt patholoog-anatoom Quirke, zich afspelend in het duistere Dublin van de jaren vijftig. (Copyright foto’s: BBC)

Quirke in een notendop?
Quirke is een serie van drie opzichzelfstaande televisiefilms gebaseerd op de romans van Benjamin Black, pseudoniem van de Ierse schrijver John Banville. De boeken werden voor de BBC en de Ierse zender RTE bewerkt door Conor McPherson en Andrew Davies, bekend van onder anderen Bridget Jones. In Ierland is de reeks al in februari op de buis geweest, BBC ONE volgde eind mei.

Quirke_CopyrightBBC,,Zo’n raar beroep. Jij komt altijd pas op het eind in actie.”

Aldus Judge Garret Griffin in de openingsaflevering Christine Falls, zaterdag op Canvas. Griffin doelt op Quirke’s job als patholoog-anatoom in het ziekenhuislaboratorium van Dublin. Hier is ook zijn halfbroer Malachy werkzaam, maar dan op de Verloskundige Afdeling.

Quirke’s karakter

Weduwnaar Quirke is een vrij gesloten man, die niet zoveel opheeft met mensen. Behalve dat met zijn nichtje Phoebe met wie hij een bijzondere band heeft. Samen gaan ze vaak wat drinken in de stad en niet zelden biedt Quirke Phoebe een dak boven het hoofd.

Achtergrond

Weeskind Quirke heeft als klein jongetje in een tehuis gezeten. Het sombere weeshuis heeft een diepe indruk gemaakt op Quirke. Evenals het plotselinge overlijden van zijn vrouw Delia, waar hij langetijd helemaal kapot van is geweest.

Quirke_CopyrightBBCWat kunnen we verwachten?

In de eerste aflevering staat het meisje Christine Falls centraal. Zij blijkt te zijn overleden op het moment dat ze moest bevallen. Nadat Quirke de lijkschouwing heeft gedaan, ontdekt hij dat zijn broer Malachy een dossier van haar heeft aangemaakt. Maar waarom? En Christine’s pasgeboren kindje komt daar niet in voor. Wanneer Quirke informeert waarom Mal aan het dossier heeft zitten knoeien is zijn antwoord dat hij haar familie de schande wil besparen…

En dan?

Quirke ontdekt vervolgens dat de Christine werd verzorgd door een vrouw in Crimea Street. Niet veel later wordt deze Dolly Moran om het leven gebracht. Dolly moét iets geweten hebben, denkt Quirke. Van Inspector Hackett hoort Quirke vervolgens dat die het onderzoek naar de dood van Dolly moet staken wegens gebrek aan bewijs. Een eis van hogerhand, aldus de inspecteur. Quirke gaat op onderzoek uit…

Quirke_CopyrightBBCWaar ken ik de hoofdrolspeler van?

Hoofdrolspeler Gabriel Byrne behoeft natuurlijk geen introductie. Hij schitterde in grote bioscoopfilms als The Usual Suspects en Miller’s Crossing. En je kent hem misschien ook van Secret State, de vierdelige Channel Four-reeks uitgezonden door Canvas.

Rest van de rolbezetting

Verder maken Geraldine Somerville, Michael Gambon, Nick Dunning, Colin Morgan en onder anderen Lee Ingleby hun opwachting.

Wat kunnen we verwachten?

Regenachtige straten, donkere schaduwen en slechte verlichting. Aan sfeer ontbreekt het absoluut niét in Quirke. Maar jóngens wat gaat het er tráág aan toe allemaal en mag er niet één extra gloeilampje aan? Enkele verhaalontwikkelingen zie je al van verre aankomen. Silent Witness is Quirke niet, maar toch is het wel aardig om de ‘opa van Nikki Alexander’ (zoals iemand ergens schreef) aan het werk te zien en een indruk te krijgen hoe het er vroeger aan toeging in de pathologie.

Vervolg?
Het is overigens nog maar de vraag of er ooit een tweede seizoen komt van Quirke. Volgens Digital Spy zou Gabriel Byrne in een interview hebben gezegd, dat hij niet zo dol is op alle aandacht voor zijn persoon als gevolg van populaire series. En ook : “I don’t want to turn into one of those ‘detective guys’, you know. A long run would kill me altogether.” De kijkcijfers waren ook niet echt geweldig, evenals de kritieken.


Bekijk hieronder alvast de trailer.


Te zien?

Vanaf 20 september, elke zaterdag om 22.10 uur op Canvas. De eerste aflevering is overigens al door Canvas op donderdag 17 juli jongstleden uitgezonden in de week dat er allerlei pilots werden gepresenteerd.

Ook interessant:

Nota bene: Op deze tekst, evenals op de andere teksten op dit blog, berust auteursrecht

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Quirke, misdaadserie met Gabriel Byrne op Canvas".