RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
12/10 2010

Vermoedens verfilmd

MrWhicherPaddy Considine, Peter Capaldi, Geraldine Somerville en Alexandra Roach. Dat zijn enkele namen van de acteurs en actrices die de hoofdrol gaan spelen in een tv-verfilming van het succesboek The Suspicions of Mr Whicher, hier beter bekend als De vermoedens van Mr Whicher.

De ITV-detective speelt zich af op het Engelse platteland van 1860 en gaat over een waargebeurde moord op een driejarige kleuter. Het meer dan 400 pagina’s tellende boek uit de pen van Kate Summerscale is al enkele jaren een bestseller en werd bekroond met de Samuel Johnson Prize for Non-Fiction.

De bij ons vrij onbekende acteur Paddy Considine zal gestalte geven aan de gevierde Scotland Yard inspecteur Jack Whicher, die vanuit de grote stad naar het afgelegen plattelandsdorpje Road wordt gestuurd om de brute moord te onderzoeken op de driejarige kleuter Francis Saville Kent in een afgezonderd landhuis. De lokale politie slaagt er niet in om de zaak tot een goed einde te brengen. Aan Whicher de schijnbaar onmogelijke taak om de moord op te lossen. Schijnbaar onmogelijk omdat er nauwelijks sporen zijn, de familieleden staan onderling met elkaar op gespannen voet  en ook de bedienden lijken nauwelijks te vertrouwen.

Het waargebeurde moordmysterie hield Groot-Brittannië ten tijde van koningin Victoria geheel in zijn greep. Mensen raakten angstig en bezorgd en er waren talloze vermoedens over wie de moordenaar kon zijn.
Whicher, door sommige critici ook weleens omschreven als ‘de allereerste Morse’, zou door Wilkie Collins en Charles Dickens als inspiratiebron hebben gediend voor enkele van hun romanfiguren.
Executive producer Mark Redhead ziet overeenkomsten tussen de negentiende eeuws moord op Saville Kent en de verdwijningszaak van de kleuter Madeleine McCann een paar jaar geleden. ‘Beiden zaken hielden het land volop bezig,’ zegt hij in het begeleidende persbericht. ‘De Saville Kent-zaak leidde destijds tot discussies in het Lagerhuis en was een obsessie voor de Britse pers. Misschien wel voor het eerst ging men zich afvragen wat er zich écht allemaal achter de gesloten deuren van repectabele huishoudens voordeed.’

De opnamen van de twee uur durende tv-film zijn inmiddels in volle gang. Het is in dit vroege stadium van productie nog niet bekend of/wanneer de film ook hier zal worden uitgezonden.

Bekijk hieronder een interview met schrijfster Kate Summerscale over de achtergrond van de roman.

Zie ook de recensie van De vermoedens van Mr Whicher op de KRO detectivewebsite door deze link aan te klikken: http://detectives.kro.nl/boek.aspx?id=216640&review=679

Ook interessant: de officiële website van de uitgever over het boek http://www.mrwhicher.com/

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Vermoedens verfilmd".