RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
24/07 2015

Vind Callum! Driedelige Britse detective The Guilty zaterdag van start op NPO2

The Guilty_CopyrightBBCWVind Callum! Die schreeuw om hulp –  op posters, folders en zelfs t-shirts – liegt er niet om. Callums ouders, gespeeld door Mr Selfridge’s Katherine Kelly en Darren Boyd, zijn dan ook ten einde raad. Vier jaar was de jongen toen hij plotseling verdween. Nu vijf jaar later zou Callum Reid inmiddels negen jaar oud zijn. Maar nog steeds ontbreekt ieder spoor van de jongen, tot groot verdriet van Claire en Daniel Reid. (Copyright foto’s: BBC)

Na The Killing, Broadchurch en Mayday is The Guilty de zovéélste dramaserie over de vermissing van een kind. Zij het dat The Guilty niet maar wékenlang blijft voortborduren op de tragedie en slechts drie afleveringen omvat. De serie is geschreven door Debbie O’Malley en geproduceerd door Hartswood Films, hetzelfde productiehuis dat Sherlock maakt.

The Guilty_CopyrightBBCWThe Guilty springt voortdurend heen en weer in de tijd. Van mei 2008 als de politie weliswaar Callums verlaten step terugvindt, tot aan mei 2013 wanneer werklui tijdens reperatie aan een waterleiding een verpakkingskist vinden en zeker denken te weten dat er een lijk inzit. Om de kijker niet in verwarring te brengen is in het heden alles donker, grijs en winterachtig gemaakt. In 2008 schijnt de zon, is het versgemaaide gras helder groen en is het nog volop zomer.

CopyrightBBC_TheGUILTYKatherine Kelly speelt met verve de rol van de moeder. Hartverscheurend is hoe Claire schreeuwt wanneer ze van de politie hoort dat het gevonden lichaam het lijkje van Callum is. Als kijker lopen je de rillingen over de rug.

,,U was hier toch, de eerste dag?’’ vraagt Claire aan politievrouw Maggie Brand, die destijds het onderzoek deed maar dat moest opgeven omdat ze in verwachting was ,,U was toch zwanger? Wat heeft u gekregen, een jongen of een meisje?’’
,,Een jongen,’’ antwoordt de hoofdinspecteur enigszins bedeesd. Maggie is nog altijd geobsedeerd is door de zaak en zal ’m koste wat kost nu eindelijk oplossen.

De kijker volgt het onderzoek naar de nieuwe ontwikkelingen nauw op de voet. Oude en nieuwe verdachten verschijnen in beeld, terwijl we ook getuige zijn van Maggie’s eigen problemen: Sam, het zoontje dat ze niet lang na Callums verdwijning heeft gekregen met haar man Jeb, kampt met enorme driftaanvallen. Sams onderwijzers op school maken zich steeds meer zorgen om zijn gedrag. Het feit dat Sam anders is dan andere kinderen zorgt voor de nodige spanningen tussen Maggie en Jeb.

The Guilty_CopyrightBBCWNaast Katherine Kelly en Darren Boyd is de voornaamste hoofdrol in The Guilty weggelegd voor Tamsin Greig, bekend van talloze comedy’s zoals Episodes, Friday Night Dinner en Green Wing. Wat een gewéldige actrice is Tamsin voor de rol van politievrouw! David Jason (A Touch of Frost) en Robbie Coltrane (Cracker) bewezen in het verleden reeds dat comedyspelers eigenlijk de ideale acteurs zijn voor dit soort dramatische rollen.

The Guilty, dat de kijker eigenlijk vraagt hoe ver hij of zij zelf zou gaan om iemand te beschermen, werd in Engeland uitgezonden in september 2013 op ITV. De miniserie was in de Lage Landen reeds tot twee maal toe te zien bij de VRT in België. De KRO zendt de miniserie vrij ongebruikelijk en onverwacht uit op de relatief vroege zaterdagavond, voor zo’n heftige en ingrijpende serie toch wel aan de vroege kant. Zeker omdat heel wat kijkers wellicht zelf net een buurt-barbecue achter de rug hebben, het moment en de plek waarop de vierjarige Callum verdwijnt…

The Guilty_CopyrightBBCWKritieken?

,,If you can bear to face the inescapably repellent premise, The Guilty is actually a thoughtful and promising drama,’’ schreef Alison Graham in de Radio Times. ,,Tamsin Greig is great as the quietly spoken but formidable DCI Maggie Brand.’’ ,,Absorbing drama,” schreef TV Times, dat The Guilty vijf sterren gaf. ,,Unlike some other recent series, we won’t be left wondering at the end because the case is resolved and the killer revealed in the last episode,’’ aldus dezelfde tv-gids.
Op IMDB krijgt de serie overigens slechts een 6,5.

Te zien?

The Guilty wordt vanaf 25 juli elke zaterdag uitgezonden rond de klok van 20.25 uur op NPO2.

Bekijk hieronder alvast de trailer.

Nota bene: Op deze tekst, evenals op de andere teksten op dit blog, berust auteursrecht

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Vind Callum! Driedelige Britse detective The Guilty zaterdag van start op NPO2".