RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
22/07 2016

Op de set bij de Britse dramaserie Last Tango in Halifax

Copyright_LastTango_ Anthony and Cleopatra Series Ltd/Ben Blackall-3Hartverwarmend en boordevol liefde. De heerlijke Britse dramaserie Last Tango in Halifax gaat in de herhaling bij Omroep Max op het onmógelijk vroege tijdstip van 09.00 uur ‘s zaterdagsochtends op NPO2. (Copyright foto: BBCW)

CopyrightBBC Last TangoZestig jaar geleden spraken ze elkaar voor het laatst. Zeventigers Celia Dawson en Alan Buttershaw. Heimelijk verliefd was het stel. Door een samenloop van omstandigheden kon Celia niet op een afspraakje komen. Mobieltjes waren er begin jaren vijftig nog niet, Facebook moest nog worden uitgevonden en dus nam Alan aan dat Celia hem gewoon had laten staan. En ofschoon de tortelduifjes afzonderlijk trouwden en kinderen kregen, bleven ze allebei met weemoed terugdenken aan die ene grote liefde van toen.

Copyright_LastTango_ BBCWTotdat Alans kleinzoon William grandad aanmoedigde op het web op zoek te gaan naar de vrouw die hij nooit vergat. Met verrassend resultaat: Celia woont negentig kilometer verderop, bij haar dochter Caroline. De hernieuwde kennismaking is het begin van een ouderwets romantisch weerzien, boordevol liefde, droge scherpe Noord-Engelse humor en voorál… drama. Want Celia en Alan mogen dan wel bedolven zijn onder het liefdesgeluk – ze kopen zelfs een rode Lexus-sportwagen als symbool van hun herwonnen vrijheid – voor hun kinderen voelt het alsof Celia en Alan de boel overhaasten.

shock
,,Je moet ook bedenken dat het een beetje een shock voor ze is,’’ zegt Sir Derek Jacobi, die de rol van grootvader Alan speelt, op de set van Last Tango in Halifax. ,,Hun kinderen hebben hun ouders altijd samen gezien met vader en moeder en ineens is daar die grote liefde van vroeger. Dat is wel even wennen natuurlijk.”

Copyright_LastTango_ BBCWJacobi, hier vooral bekend van I, Claudius en Cadfael, is erg blij met zijn rol. ,,Mensen zien mij doorgaans als deftig en een typisch Shakespeare-acteur, een echte kostuumdrama-man. Terwijl ik eigenlijk een doodgewone jongen uit Oost-Londen ben,” lacht hij, referend naar zijn eenvoudige jeugd in Leytonstone. ,,Maar voor die kant van mezelf word ik nooit gevraagd. En dat is zo mooi aan Alan: hij is een doodgewone man.’’

Een cow!
Dat de ,,gewone’’ linkse Alan door snob Celia in de armen wordt gesloten, is anders op zijn minst opmerkelijk te noemen. Waarom denkt de acteur eigenlijk dat Alan zo dol is op Celia? Naarmate het verhaal vordert blijkt ze toch allerminst een gemakkelijk persoon? ,,Oh nee Celia is een cow! (een troela – red)’’ schatert de acteur. ,,Ze is bevooroordeeld en bekrompen, maar ik denk dat Alan als zestienjarige jongen gewoon echt hoteldebotel van haar was. Het was haast een tragedie, dat Celia hem schijnbaar gedumpt had. Het heeft diepe indruk gemaakt. En wanneer hij haar dan bij toeval terugvindt, is dat bijna een ,,Disneylandervaring”. Plus: ze kunnen het gewoon ontzettend goed met elkaar vinden. Celia maakt hem aan het lachen en ze beleven ook een aantal ontzettend grappige avonturen waaronder zelfs een wilde achtervolging op de snelweg.”

Copyright_LastTango_ BBCWZoveel lagen
Dat plezier, het hartverwarmende en vaak komische karakter is wat de serie zo bijzonder maakt, aldus de acteur. ,,Last Tango in Halifax weet op een handige wijze te omzeilen dat het hier om een uitvergrote soap zou gaan, er zit immers zoveel meer in. Zoveel lagen. Onze schrijfster Sally Wainwright heeft personages bedacht die enorm tot de verbeelding spreken. De combinatie met de geweldige rolbezetting en het feit dat wij als acteurs onderling zo’n chemistry hebben, maakt Last Tango in Halifax tot een daverend succes.”

Een mening die ook Sarah Lancashire is toegedaan, die voor de rol van Caroline tekent, Celia’s ongelukkige getrouwde dochter die gaandeweg de serie ontdekt dat ze al die jaren haar lesbische geaardheid verborgen hield. Voor het eerst in haar loopbaan kan Sarah wél naar zichzelf kijken op de televisie. ,,…Hoe dat komt?’’ herhaalt de actrice de vraag. ,,Ik kijk vooral naar mijn collega-acteurs. Want ik ben gewoon dól op al die personages. Ik gelóóf in ze, voor mij bestaan ze echt. Dat heeft heel veel met de toon van deze serie te maken. Die juiste toon is overigens lang niet eenvoudig bij comedydrama. Maar daar slagen we absoluut in. En het is natuurlijk een gewéldige cast.”

Copyright BBCW_Last TangoPersoonlijke ervaringen
Sarah vertelt dat ze nog altijd ontzettend veel reacties krijgt op de serie, met name van lesbische vrouwen die in dezelfde situaties als Caroline verkeren. ,,Vrouwen delen hele persoonlijke ervaringen met me. En niet alleen jonge vrouwen, maar ook heel wat ouderen. Pas nog kreeg ik een brief van een stel dat elkaar op hun 17e in een concentratiekamp had ontmoet en pas vele vele jaren later alsnog bij elkaar kwam. Als acteur durf je nooit voor mogelijk te houden dat een dramaserie zó’n impact op iemands leven kan hebben. Dus het is best een verrrassing als je hoort dat het zoveel mensen op zo’n bijzondere manier heeft weten te raken. Ik realiseer me dat ik me in een buitengewoon bevoorrechte positie bevind, waar ik alleen maar ontzettend dankbaar voor kan zijn.”

Te zien?
Last Tango in Halifax
elke zaterdag om 09.00 uur op NPO2, vanaf 30 juli.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Op de set bij de Britse dramaserie Last Tango in Halifax".