RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
15/07 2011

The Hour, het BBC-antwoord op Mad Men?

THE HOUR1Achter de schermen bij een BBC-actualiteitenrubriek midden jaren vijftig. Dat belooft The Hour, een nieuwe zesdelige dramaserie van Abi Morgan met onder anderen Ben Whishaw, Romola Garai en Dominic West van The Wire in de belangrijkste hoofdrollen. Nu al (terecht of onterecht?) omschreven als ‘het BBC-antwoord op HBO’s Mad Men’. (Copyright foto’s: BBC)

Wat is The Hour?
The Hour is een zesdelige dramaserie uit de pen van Abi Morgan (Sex Traffic). Boordevol intriges, spanning, een moordmysterie (uiteráárd!) en voortdurend paffende heren en dames. The Hour speelt zich af op de werkvloer van een vooraanstaande tv-actualiteitenrubriek anno 1956, aan de vooravond van grote veranderingen op zowel maatschappelijk als televisiegebied. Elke aflevering is gesitueerd rondom één bepaald nieuwsfeit, zoals bijvoorbeeld de Suez-crisis.

Wie zijn de voornaamste personages?
Charmeur Hector Madden is als anchorman en presentator het visitekaartje én gezicht van The Hour.
Ben Whishaw, die je vast nog kent van zijn hoofdrol in de KRO-detective Criminal Justice, kruipt in de huid van de ambitieuze ‘home affairs correspondent’ Freddie Lyon. Freddie is een jongen die niet op zijn mondje is gevallen en hij is er voortdurend op uit om hogerop te komen. In het geheim heeft hij zijn zinnen gezet op Bel Rowley.

Bel wié?
De ambitieuze producer van The Hour heet Bel Rowley. Zij zou zijn geinspireerd door de legendarische BBC-pionier Grace Wyndham Goldie. …Wié? Grace Wyndham Goldie, ook wel omschreven als The First Lady of Television. Hier kan je nog meer over haar lezen.
Ook niet onbelangrijk is media-adviseur Angus McCain. Hij staat de Britse minister-president bij en McCain is er alles aan gelegen dat wat er in The Hour wordt gezegd, strookt met het regeringsbeleid.

The Hour2Wie spelen de belangrijkste hoofdrollen?
Het is weliswaar een hele kleine foto, maar van links naar rechts herken je wellicht: Anna Chancellor (Spooks), Ben Whishaw (Criminal Justice), Romola Garai (Emma), Dominic West (The Wire), Oona Chaplin en Julian Rhind-Tutt (Green Wing).

Bijzonder want…?
Ik heb er zelf helaas nog niets van gezien, maar ik begrijp dat The Hour een goed beeld geeft van hoe het er midden jaren vijftig aan toe ging op een nieuwsredactie: de intriges, kantoorperikelen en de invloed van de politiek. Een wereld van verschil met de totstandkoming van het nieuws anno 2011, waarin internet, sociale media en afluisterpraktijken (!) een steeds grotere rol spelen.
The Hour wordt in de wandelgangen dus ‘Britain’s answer to Mad Men’ genoemd. Daar zet  journaliste Kirsty Lang deze week in de Radio Times haar vraagtekens bij. ‘’Rather than the Technicolored consumerism of Mad Men, The Hour feels very film noir, like The Third Man set in London,’ schrijft ze.

Wanneer kan ik zelf kijken?
The Hour wordt vanaf 19 juli elke dinsdagavond om 22.00 uur Nederlandse tijd uitgezonden op BBC TWO. Het is nog niet bekend of de reeks te zijner tijd ook op de Nederlandse of Vlaamse televisie zal zijn te zien.

Bekijk hier alvast de trailer (courtesy of YouTube, copyright BBC):

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "The Hour, het BBC-antwoord op Mad Men?".