RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
2/07 2017

,,We want what you have”, mysterieuze boodschap in Britse dramaserie Capital

Copyright foto BBC_CapitalWat van jou is wordt van ons! Zo luidt de veelzeggende boodschap op een anoniem kaartje dat de rijke bewoners van een Londense straat op een dag aantreffen in hun brievenbus. …Schrikken natuurlijk! Wie zou er achter de mysterieuze dreiging zitten en wat wi(len) de anonieme briefschrijver(s) precies? Met die geheimzinnige gebeurtenis begint de nieuwe driedelige miniserie Capital, vanaf 3 juli elke maandag rond 22.55 uur op NPO2. (Copyright foto’s: BBC)

Copyright foto BBC_CapitalHet dreigende kaartje brengt de Londenaren, die elkaar anders nog niet eens op straat gedág zeggen, samen. Bankier Roger en zijn vrouw Arabella bijvoorbeeld, die een gat in haar hand heeft. En de Poolse werkman Bogdan die vanuit Warschau naar Londen is gekomen om te profiteren van de voortdurend wisselende wensen van de rijken om hun interieur in te richten.

Copyright foto BBC_CapitalPlus de Zimbabwaanse vluchteling Quentina die een goede opleiding heeft genoten, maar nu als verkeersagent werkt. Daarnaast kun je kennis maken met ,,Ahmed van de buurtwinkel” en de gepensioneerde Petunia, die al haar hele leven lang op Pepys Road woont maar de laatste tijd steeds vaker over haar dood nadenkt. Een dwarsdoorsnede van de Londense bevolking, kortom.

Copyright foto BBC_CapitalCapital laat zien welke impact de stijgende vastgoedprijzen hebben op deze bewoners. Het gaat de meeste mensen uit Pepys Road voor de wind. Ze zitten veelal goed bij kas door het winnen van de loterij. Maar terwijl we achter de voordeur kijken wordt langzamerhand duidelijk dat niet álle problemen zijn op te lossen met geld…

Achtergrond en hoofdrollen?

Capital is een driedelige BBC ONE-televisiebewerking naar het gelijknamige boek van John Lanchester. Hoofdrollen worden gespeeld door Toby Jones, Rachael Stirling en Gemma Jones. Verder zul je Scott & Bailey’s Lesley Sharp herkennen. Plus Wunmi Mosaku uit Dancing On The Edge.

Thema

De serie laat goed zien hoe het er in de grote stad vandaag de dag aan toegaat. Het feit dat mensen eigenlijk nauwelijks contact met elkaar hebben, geen idee hebben wie nou eigenlijk hun buurman of buurvrouw is. ,,Mensen houden zichzelf graag voor dat ze een individueel bestaan leiden,’’ zegt Bowker desgevraagd ,,Maar dat ís helemaal niet zo. We zijn allemaal onderling met elkaar verbonden. Of we die onderlinge verbanden ook willen zien, dát is een andere zaak.”

PeterBowker_BBC BreakfastNewsWat te verwachten?

De naam Peter Bowker op de aftiteling van een dramaproductie belooft meestal veel goeds. Denk aan eerdere producties zoals From There To Here, Monroe en Desperate Romantics. Plus de muzikale dramaserie Blackpool rondom de dubieuze gokhaleigenaar Ripley Holden, zich afspelend te midden van Blackpools vele fish ’n chips-kraampjes, pieren en lange rijen speelhallen.
Bowker slaagt er meestal in zijn personages zowel een zekere wreedheid als kwetsbaarheid te geven.

Copyright foto BBC_CapitalZo heeft hij er bijvoorbeeld voor gewaakt dat het personage dat Rachael Stirling speelt niet al te cliché zou worden. Op de sofa bij het BBC Breakfast News vertelde Bowker dat hij Arabella een zekere ,,Margo Leadbetter quality” wilde geven, verwijzend naar de snobistische buurvrouw van Tom en Barbara uit de comedy The Good Life (hier door de VARA destijds uitgezonden als Terug naar de Natuur). Momenteel werkt Bowker voor de BBC aan een tweede seizoen van de dramaserie The A Word over autisme.

Verder

Capital is afkomstig uit hetzelfde productiehuis als Spooks en de recente dramaserie River met Stellan Skarsgård in de titelrol. Regisseur Euros Lyn voerde de regie van twee van mijn favoriete series ooit, Happy Valley en Last Tango in Halifax.

Te zien?

Capital wordt vanaf 3 juli elke maandag rond 22.55 uur uitgezonden op NPO2. De serie was al eens op de BBC te zien in november 2015. Het boek is in een Nederlandse vertaling (,,Kapitaal”) verkrijgbaar bij Uitgeverij Prometheus.

Bekijk hieronder alvast de trailer, het interview uit BBC Breakfast News én clips van vorige Peter Bowker-dramaseries.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel ",,We want what you have”, mysterieuze boodschap in Britse dramaserie Capital".