RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
24/10 2012

Hebburn, misschien toch te Engels?

HebburnCopyrightBBC‘De comedy-plattegrond van Groot-Brittannië heeft een nieuw hart’, zei de BBC TWO voice-over vorige week donderdag bij de start van de nieuwe comedyserie Hebburn. Aanstaande donderdag wordt de tweede aflevering uitgezonden. Mijn hart voor Britse comedy’s gaat er (helaas) nog niet sneller van slaan… (Copyright foto’s: BBC)

Hebburn heet het: de nieuwe zesdelige comedyserie uit de pen van Jason Cook, die sinds vorige week donderdag (en zondagnacht láát op herhaling) is te zien op BBC TWO. 1,8 miljoen Britten zagen de openingsaflevering en nog eens 500.000 zagen Hebburn op herhaling en BBC I Player.

De serie vertelt het verhaal van een jong stel dat voor het eerst kennismaakt met elkaars schoonfamilie. Een beetje in de trant van Gavin & Stacey, The Royle Family en meer recent Cuckoo, dat nu al een paar weken op BBC THREE loopt en óók over een koppel gaat dat voorlopig even hun intrek neemt in het ouderlijk huis. Maar Cuckoo werkt wél voortdurend op de lachspieren.

HebburnCopyrightBBCWaar speelt het zich af?
Hebburn is een stadje in het Noord-Oosten van Engeland, niet ver van de stad Newcastle en aan de oever van de rivier de Tyne. Hebburn bestaat écht en telt volgens Wikipedia 18.808 inwoners. Of om met hoofdpersonage Jack te spreken: ‘Hebburn, were dreams come to die.’

See youse later?
De mensen spreken er met een typisch Geordie-accent. Woorden en uitdrukkingen als ‘lass’, ‘our Jack’ en ‘see youse later’ zijn dan ook aan de orde van de dag. Welcome to Hebburn, pet.

CopyrightBBCHebburnWat is er tot nog toe gebeurd in Hebburn?
Journalist en Geordie Jack Pearson bracht voor het eerst zijn grote nieuwe liefde mee naar huis: de wat chiquere uit York afkomstige blondine Sarah, die hij heeft leren kennen op vakantie in Vegas en met wie hij tijdens een dronken bui meteen maar in het huwelijksbootje is gestapt. Maar… zijn familie weet nog van niets en Jack wil niemand tegen het hoofd stoten.

Grap
Je zou verwachten dat de voortdurende grap van Hebburn zou zijn dat Jack en Sarah maar geen geschikt moment kunnen vinden om zijn ouders te vertellen over dat ze getrouwd zijn. En dat ze zich in allerlei hoeken en bochten moeten wringen om maar niet ontdekt te worden. Máár… nee hoor: de muren hebben oren, zodat zus Vicki (‘the lovable slapper’) al vrij snel weet hoe de vork in de steel zit. En in de pub komt de aap uit de mouw voor de héle familie. Het is dus maar de vraag wat de makers exact in petto hebben om nóg vijf weken de aandacht vast te houden.

HebburnCopyrightBBCWaar ken ik de hoofdrolspelers van?
De meeste hoofdrolspelers in Hebburn zijn hier unknowns. Zo tekent Chris Ramsey voor de rol van Jack, terwijl de hier net zo onbekende Kimberley Nixon in de huid van Sarah kruipt. Jacks zusje Vicki die Sarah meteen al vertelt dat ze ‘not as busty is as Jack usually goes for’ wordt gespeeld door Lisa McGrillis. Hun aan een rolstoel gekluisterde oma ‘Dot’ wordt gespeeld door actrice Pat Dunn, terwijl Jim Moir en Gina McKee de ouders van Jack spelen. Jim Moir (zie foto) is misschien wat bekender onder zijn artiestennaam Vic Reeves uit de serie Shooting Stars.

HebburnCopyrightBBCCorpse
Ach, er zitten best aardige elementen in Hebburn. Zo zegt Oma Dot wanneer ze voor het eerst oog in oog staat met Jacks nieuwe vriendin: ‘‘I’ll best get a good look at you now, pet. Because the next time I see you, I could be a corpse.’’

joods
Psychologie-studente Sarah ‘Psychology, the study of psychos!’ aldus vader Joe) is joods en daar heeft de familie nog maar weinig ervaring mee.  Om een goeie indruk te maken liet Jacks moeder Pauline manlief gaten maken in de zachte lunchbroodjes: ‘‘Aren’t these just buns with the middles cut out?’’ vroeg Jacks zusje Vicki nog. ‘‘Bagels, Vicki,’’ antwoordde Pauline verbeterend. ‘We are having bágels.’

HebburnCopyrightBBCPeriod pains
Maar heel wat grappen gaan helaas langs mij heen. Zo begint Vicki midden in een gesprek over typische Newcastle blokes ineens te klagen dat ze last heeft van menstruatiepijn. ‘Eeeh, I’ve got mad period pains’. Ja, én?
En dan sterft er ook nog zomaar iemand in de pub, waarop de bezoekers nauwelijks door geshockeerd zijn. Sterker nog, ze doen erg hun best nog even snel een pint te bestellen vóórdat straks de politie arriveert.

cliché
Natuurlijk speelt het aloude klasseverschil ook in deze Britse comedy weer een (hoofd-)rol. Wanneer Joe in de pub vraagt wat Jack wil drinken, antwoordt Sarah: ‘Oh Jack just drinks wine too, don’t you?’. Waarop Joe met een verbaasde blik antwoordt: ‘Oh, doés he now? And would his lordship like some posh crisps with the sea salt and lamb pepper?’

Lokaal
Waar het bij Hebburn denk ik vooral aan schort is dat de humor erg ‘local’ is. De setting is net iets te (Noord-) Engels waardoor je je als niet- Engelsman al gauw voelt buitengesloten. Dezelfde reden waarom het typisch Welshe Gavin & Stacey internationaal ook niet heeft gewerkt. De mensen uit Newcastle zijn volgens Hebburn vrij direct en dat is voor ‘Zuid-Engelsen’ even wennen. In Engeland vinden ze dat leuk, maar het staat een beetje ver van ons bed.
Ik kan me trouwens  zo voorstellen dat de bewoners in de North East misschien niet altijd even blij zullen zijn met de manier waarop hun plaatsgenoten worden neergezet: vooral de pubbezoekers zijn een tikkeltje ordinair, erg direct en soms een beetje lomp. Om nog maar te zwijgen over het feit dat ze hun handen niet wassen na toiletgebruik (Vicki). Maar ja, het is een cómedy mensen!

Herkenbaar
De situatie waar de ouders en kinderen zich voor geplaatst zien is dan wel weer erg herkenbaar: die eerste keer dat je je grote nieuwe liefde voorstelt aan mum and dad. Ook andersom kunnen we ons met gemak in Joe en Pauline verplaatsen, die bij hun nieuwe schoondochter hun beste beentje voor willen zetten. Dat maakt Hebburn met zijn herkenbare en menselijke personages weer warm en vertrouwd.

HebburnCopyrightBBCGina Mckee
Het is in ieder geval héél verfrissend actrice Gina McKee (op de foto links als Pauline) in een totáál andere rol te zien.. Meestal speelt McKee enigszins depressieve en treurige personages, voor wie in  het leven vaak weinig plezier is weggelegd. Zo zou je haar kunnen herkennen van The Forsyte Saga, waarin ze tegenover Homeland’s Damian Lewis de rol van Irene Forsyte speelde. En de Noord-Engelse actrice was te zien als de moeder van een vermoord meisje in de eerste aflevering van de Brendy Blethyn-detective Vera. Andere bekende series waarin McKee meespeelde waren Our Friends in the North, The Lost Prince en The Borgias. Hebburn vormt een thuiswedstrijd voor deze mijnwerkersdochter; ze groeide op in de nabijgelegen streken County Durham en Sunderland.

Voordeel van de twijfel
Het is nog even afwachten hoe Hebburn zich verder ontwikkelt. De eerste aflevering werd gezien door 1,8 miljoen Britten en dat is voor BBC TWO best goed. De herhaling op zondag en kijkers die Hebburn zagen op BBC I Player leverden nog eens een half miljoen extra kijkers op.

Wat het verhaal betreft weten we in ieder geval dat vader Joe zijn baan bij de Merchant Navy gaat opgeven en binnenkort met vervroegd pensioen zal gaan. Joe’s gezondheid dwingt hem wat meer rust te nemen. Hij moet binnenkort een bypass-operatie ondergaan.
Omdat de familie na dads pensioen geen geld meer heeft om het verzorgingshuis voor oma te betalen, zal oma Dot bij de familie intrekken (denk aan The Royle Family). Vandaar dat Jack de komende weken moet helpen om het huis mee te verbouwen. Nét nu hij aan zijn nieuwe boek wilde gaan werken..

Wanneer te zien?
Hebburn wordt elke donderdag uitgezonden op BBC TWO om 23.00 uur. De herhaling is de zondag erna te zien op dezelfde zender rond 00.30 uur.

Deel dit artikel...





  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Hebburn, misschien toch te Engels?".