RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
17/12 2011

The Bleak Old Shop of Stuff neemt Dickens op de hak

the-bleak-old-shop-of-stuff-fry1Een verhaal over verborgen wilsbeschikkingen, ellende, vreugde, suikergoed en moedige daklozen. Dat belooft de comedy The Bleak Old Shop of Stuff met in de hoofdrol Stephen Fry. (copyright foto’s: BBC)

Wat is The Bleak Old Shop of Stuff?
The Bleak Old Shop of Stuff is een doldwaze comedy waarin de werken van Charles Dickens  (1812-1870) op de hak worden genomen.

the-bleak-old-shop-of-stuff_fry2Het verhaal…
De Victoriaanse winkeleigenaar Jedrington Secret-Past en zijn gezin, onder anderen bestaande uit zijn echtgenote Conceptiva, wacht zware tijden. De gemene advocaat Skulkingworm wil dat zij een geheimzinnige schuld vereffenen. Jedrington komt letterlijk en figuurlijk voor hete vuren te staan.

Wie spelen er in mee?
De belangrijkste rollen worden gespeeld door Robert Webb (That Mitchell & Webb Look), Katherine Parkinson (The IT Crowd)en David Mitchell. Maar let toch vooral op Stephen Fry in de rol van de gemene Skulkingworm. Ook zijn er rollen voor Phyllida Law, Una Stubbs, Pauline McLynn en Johnny Vegas.

bleak-old-shop-of-stuff-potOorsprong
The Bleak Old Shop of Stuff, naar een scenario van Mark Evans, is losjes gebaseerd op een hoorspelserie op de Britse zender Radio Four, Bleak Expectations genaamd. (‘Bleak House‘ en ‘Great Expectations‘ samengevoegd, snap je?) The Bleak Old Shop of Stuff is een komische referentie naar Dickens’ romans The Old Curiosity Shop en (ook weer) Bleak House.

Waarom bijzonder?
The Bleak Old Shop of Stuff is afkomstig van dezelfde makers als That Mitchell and Webb Look, de BBC-comedy die inmiddels al heel wat belangrijke tv-prijzen won.  Scenarist Mark Evans is een groot liefhebber van Brits kostuumdrama, maar zou willen dat het er in series als Downton Abbey en Great Expectations wat maffer aan toe ging. ”Wanneer mensen aan Dickens denken, zien ze chagrijnige dames op leeftijd voor zich,” zegt Evans in het kerstnummer van Total TV Guide. ”Oude vrouwen in bruidsjurken die uit brandende gebouwen wegrennen en mensen die steunen en kreunen dat ze elk moment zullen sterven. Maar Dickens had ook humor, hoor.’

1065182-low_res-great-expectationsNog meer Dickens
Behalve The Bleak Old Shop of Stuff kan je de komende periode op de Beeb nog véél meer Dickens-drama’s en documentaires bekijken. Great Expectations (zie foto) is vanaf 27 december dagelijks te zien op BBC ONE (zie binnenkort verderop op dit weblog). Er staat een bewerking op stapel van zijn onvoltooide roman, The Mystery of Edwin Drood, voor januari. En vergeet op vrijdag 30 december niet te kijken naar Mrs Dickens’s Family Christmas. Comediënne Sue Perkins houdt hierin Charles’ huwelijk met echtgenote Catherine tegen het licht. Sue ontdekt dat kerst in het Dickenshuishouden lang niet altijd ‘vrede op aarde’ betekende…

The Bleak Old Shop of Stuff dan nog even…
The Bleak Old Shop of Stuff wordt uitgezonden op BBC TWO om 21.30 uur op maandag 19 december 2011. Mocht je dan niét kunnen kijken: de Dickens-comedy wordt herhaald in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 december om 01.15 uur, eveneens op BBC TWO. Na de kerstspecial worden er in januari nóg drie afleveringen uitgezonden.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "The Bleak Old Shop of Stuff neemt Dickens op de hak".