RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
5/04 2010

Bally-huh?

Ballykissangel1Father Peter Clifford, barkeepster Assumpta, Quigley en de pub Fitzgerald’s. …Wie kent ze nog? Miljoenen kijkers wereldwijd volgden eind jaren negentig de belevenissen van de Engelse priester Peter Clifford in Ballykissangel. Vanaf dinsdag wordt een groot deel van de succesvolle BBC-serie in de middaguren herhaald op de Vlaamse tv-zender Een. Maar wat wás Ballykissangel ook alweer? (Foto’s copyright: BBC)

Bally- wat?
Ballykissangel. Oftewel ‘Baile Coisc Aingil’ in goed Gaelic. Dramaserie over de bewoners van een pittoresk Iers dorpje.

Ballykissangel2Om wie ging het?
Vooral om pater Peter Clifford. Hij is vanuit Manchester naar het Ierse plattelandsdorpje Ballykissangel overgeplaatst. Hij verwacht een warm welkom, maar de eerst die hij tegenkomt is Assumpta Fitzgerald. Ze maakt hem duidelijk dat ze niet zit te wachten op een Engelse priester. En ook de andere dorpsbewoners zijn niet altijd even ingenomen met de ideeën van de nieuwe priester.

Wie is wie?
Father Peter Clifford, gespeeld door Stephen Tompkinson – Geconfronteerd met de liefde van een parochiegenote is Father Peter Clifford uit Manchester naar Ierland overgeplaatst.
Assumpta Fitzgerald, een rol van Dervla Kirwan – De manvijandige bardame van plattelandspub Fitzgerald’s zegt altijd waar het op staat.
Brian Quigley, gespeeld door Tony Doyle – De eigenaar van Quigley Developments, de ‘Mr Big’ van Ballykissangel is een man met een enorme honger naar geld. Of hij het nu legaal of illegaal moet verwerven.
Niam Quigley, een rol van Tina Kellegher – De enige dochter van Brian Quigley.
Ambrose Egan, gespeeld door Peter Hanley – Ballykissangels ‘Naam der Wet’, zwaargelovig, intelligent en eerlijk.

Waar gefilmd?
Het dorpje Avoca in de Ierse County Wicklow. Aantal bewoners: 850.
Treinen stoppen er niet. De dichtsbijzijnde stations, Arklow en Wicklow, liggen op een halfuurtje rijden met de auto. De serie zorgde in de jaren negentig voor heel wat toeristische bedrijvigheid.

Bijzonder want…
Zelden in de geschiedenis van de Britse televisie wist een nieuwe dramaserie in korte tijd zoveel liefde en genegenheid los te maken. Met zijn veertien miljoenen zaten de Britten aan de buis gekluisterd om de laatste verwikkelingen te volgen in het leven van de jonge katholieke priester Peter Clifford en de vurige barkeepster Assumpta Fitzgerald. Toen de acteurs vervolgens ook nog eens in het echt een relatie begonnen en vervolgens weer uit elkaar gingen, doken de Britse media daar massaal bovenop.

Jammer wel dat…
De serie na het vertrek van Dervla Kirwan en Stephen Tompkinson wat van zijn magie verloor

Waar zijn ze nu?
* Stephen Tompkinson nam samen met Robson Green de dramaserie Grafters op en stoomde vervolgens door naar de politieserie In Deep, de comedy Mr Charity en Wild at Heart (te zien geweest op Een). Onlangs werd bekend dat hij de hoofdrol gaat spelen in de nieuwe ITV-detective Inspector Banks. Zie ook elders op dit weblog.
* Dervla Kirwan speelde de hoofdrol in de thriller The Dark Room, nam twee seizoenen op van het relatiedrama Hearts & Bones en was bij de NPS te zien in de politieserie 55 Degrees North. Onlangs nog dook ze op in de geflopte BBC-serie Material Girl.
* Tony Doyle was nog te zien in de dramaseries Four Fathers (uitgezonden door de VARA) en Amongst Women. Op 28 januari 2000 overleed hij plotseling aan een hartinfarct.

Ook leuk om te weten
* Filmster Colin Farrell beleefde min of meer zijn tv-debuut in Ballykissangel! Hij is vanaf seizoen vier te zien als Danny Byrne. Zijn eerste optreden is te zien in de aflevering ‘Par for the Course’ op maandag 19 april 2010.
* Trial & Retributions Victoria Smurfit had ook een tijdlang een hoofdrol in BallyK. Zij speelde 24 afleveringen lang de rol van Orla O’Connell. Eveneens vanaf het vierde seizoen.

Waar beginnen de herhalingen?
In Pack Up Your Troubles op dinsdag 6 april ontdekken Liam en Donal dat ze paintballmateriaal vervoeren. Op donderdag 8 april keert Father Peter naar Ballykissangel terug na de dood van zijn moeder. Hij confronteert Assumpta eindelijk met zijn gevoelens voor haar. Maar dan slaat een tragedie toe.

Ballykissangel, vanaf dinsdag  6 april regelmatig op werkdagen rond 15.35 uur op Een

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Bally-huh?".