RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
9/06 2015

Banished, nieuwe avonturenserie van Jimmy McGovern regelmatig op BBC First

Banished_CopyrightRSJ Films-1Spanning, pesterijen, machtspelletjes, gevaarlijke dieren en veel, heel veel actie. Dat belooft de nieuwe Britse avonturenserie Banished, vanaf 10 juni elke woensdag om 21.00 uur op BBC First. Banished gaat over de lotgevallen van het eerste groepje Britse gevangenen en hun bewakers in een Australische strafkolonie anno 1788. (Copyright foto’s: BBC, RSJ Films)

Banished in een notendop?

Géén corsetten, géén paardenkoetsen en géén broeierige helden. Banished dat de kijker mee terugneemt naar eind achttiende eeuw is een nieuwe zevendelige BBC-avonturenserie over een strafkolonie in New South Wales. In die tijd werden heel wat Britse gevangenen naar Australië getransporteerd om daar een nieuw bestaan te beginnen. Ze belandden er in uiterst erbarmelijke omstandigheden. Voedsel en water waren op rantsoen, het was extreem warm en de gevangenen werden met strakke hand de wacht aangezegd.

Banished_CopyrightRSJ Films-2Voornaamste personages?
De kern van Banished wordt gevormd door drie personages: Elizabeth Quinn en haar medegevangenen Tommy Barrett en James Freeman. Charmeur Tommy is onderweg vanuit Engeland naar hun eindbestemming verliefd geworden op Elizabeth en vormt nu samen met haar een paar. Voortdurend in hun midden is de ondeugende zakkenroller James Freeman (foto), die zijn eigen gevoelens voor Elizabeth zoveel mogelijk probeert te onderdrukken.

Geschreven door?
Het scenario van Banished is afkomstig van de gevierde Britse schrijver Jimmy McGovern, bekend van Cracker, The Street en Accused. Voor het eerst schrijft hij een kostuumdrama.

Banished_CopyrightRSJ Films-2Wie spelen de hoofdrollen?
De Zweedse actrice MyAnna Buring, bekend als de glamourachtige Long Susan uit Ripper Street en dienstmeid Edna uit Downton Abbey, tekent voor de rol van Elizabeth Quinn.
Julian Rhind-Tutt, die je kent van Green Wing en Reckless, speelt Tommy Barrett terwijl Being Human’s Russell Tovey de rol van James Freeman voor zijn rekening neemt.
Verder zie je onder anderen Orla Brady (uit Mistresses), Ewen Bremner, Adam Nagaitis en David Wenham.


Banished_CopyrightRSJ Films-3Wat maakt het bijzonder?

Banished is voor een groot deel opgenomen op locatie in Australië. De bossen en kust van Sydney fungeerden als de setting van het kamp. De scènes in de hutten werden dan weer in een immens grote studio in Manchester gedraaid. In tegenstelling tot de meeste kostuumdrama’s die meestal geleidelijk en traag van start gaan, begint Banished gelijk met een hoop actie. Elizabeth Quinn weet uit het slaapgedeelte te ontsnappen en wordt op de hielen gezeten door een soldaat die haar wil verkrachten. Medegevangene James Freeman komt in de problemen met de smid als hij het opneemt voor een vrouwelijke gevangene. Je zit metéén in het verhaal en leeft onmiddellijk mee met de hoofdpersonages.

Wat zeiden de kritieken?

,,A promising opener that sets the scene nicely’’ zegt TV Times dat de openingsaflevering vier sterren geeft.
TV & Satellite Week koos Banished als ,,Editor’s Choice’’ terwijl TV Choice spreekt over ,,a tale of love, justice and morality’’.
De Radio Times schrijft ,,This first episode is an old-fashioned story of forbidden love’’. En ,,Unusually for McGovern Banished is surprisingly soppy’’. ,,The cast is tip-top, with some big names playing against type.’’

Banished_CopyrightRSJ Films-5Samenvattend

Banished is een sterke nieuwe dramaserie uit de pen van een van Engelands meest vooraanstaande scenarioschrijvers. In tegenstelling tot de meeste kostuumdrama’s oogt de serie vrij jong en het feit dat er zoveel actie in zit maakt dat je meteen wordt meegesleept. Helaas is de serie in Engeland ondanks goede kijkcijfers na één seizoen alweer opgedoekt.

Te zien?

Banished wordt vanaf woensdag 10 juni elke woensdag om 21.00 uur uitgezonden op BBC FIRST. Bekijk hier wanneer de reeks nog meer is te zien.

Trailer alvast zien?

Bekijk hieronder alvast de trailer.

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Banished, nieuwe avonturenserie van Jimmy McGovern regelmatig op BBC First".