RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
23/12 2011

Great Expectations wekt grote verwachtingen

1065182-low_res-great-expectationsGeen kerst compleet zonder Dickens. En dus kan de Charles Dickens-liefhebber vanaf dinsdag uitkijken naar een nieuwe bewerking van Great Expectations, een van zijn beroemdste romans. (Copyright foto’s: BBC)

Pip Pip Hoera!
‘’De familienaam van mijn vader was Pirrip. Mij doopte men Phillip, maar mijn kindertong bracht van beide namen niets beter terecht dan Pip. Ik noemde mijzelf dus Pip en iedereen ging me Pip noemen.’’
Zo luiden de eerste regels uit de bekende klassieke roman Great Expectations van de Engelse schrijver Charles Dickens (1812-1870).

Wat is Great Expectations?
Great Expectations is een van Dickens’ bekendste romans. Het is een duister en meeslepend verhaal waarin enkele van Dickens’ memorabelste peronages de revue passeren: Magwitch, de smid Joe Gargery, de beeldschone maar kille Estella en de excentrieke Miss Havisham.

great-expectationsWaar gaat Great Expectations over?

Great Expectations is het verhaal van de jongen Pip, die inwoont bij zijn zus en diens echtgenoot Joe de smid. Op kerstavond, wanneer de kleine wees een rondje maakt langs het schemerige kerkhof, stuit hij op een ontsnapte gavengene die hem gebiedt eten en drinken te stelen uit de keuken.
Nadat de kleine Pip in de schemering in contact is gekomen met een ontsnapte woesteling, wordt hij binnengeleid in het huis van Miss Havisham, een spookachtig onderkomen waar de tijd en alle klokken zijn stil blijven staan. Het is ook hier dat de jonge Pip Estella ontmoet, de beeldschone vertrouwelinge van Miss Havisham, die een verpletterende en blijvende indruk op hem maakt.

great-expectationsWie spelen de hoofdrollen?
Pip wordt gespeeld door Douglas Booth, aanstormend talent dat te zien was in Worried about the boy en Christopher and his kind.

great-expectationsHarry Lloyd (foto) is  Herbert Pocket, Pip’s beste vriend. Vanessa Kirby speelt Estella.

great-expectationsGillian Anderson (foto, bekend van The X Files) kruipt in de huid van de steenrijke oude vrijster Miss Havisham. Ze had ook een grote rol in een ander BBC-Dickensdrama: Bleak House.

great-expectations Ray Winstone (foto) geeft Abel Magwitch gestalte. David Suchet (Poirot) is Jaggers. Shaun Dooley is Pip’s schoonbroer Joe Gargery.

great-expectationsWaar vonden de opnamen plaats?
Langleybury House in Hertfordshire doet diens als Satis House, een van de bekendste residenties uit de Britse literatuur.

Overigens
Voor volgend jaar staat een grote bioscoopprent van Great Expectations op stapel met in de hoofdrol Jeremy Irvine.
Veelgeprezen maar zoet is de David Lean-film uit 1946, met Sir John Mills als Pip en Sir Alec Guinness als Herbert Pocket. Tony Marchant (scenarist van de binnenkort uit te zenden miniserie Public Enemies) maakte in 2001 een versie met in de hoofdrollen Ioan Gruffudd (Hornblower), Justine Waddell (als Estella) en Charlotte Rampling (als Miss Havisham).

Wanneer te zien?
Dinsdag-, woensdag en donderdagavond om 22.00 uur op BBC ONE. (27, 28 en 29 december 2011)

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Great Expectations wekt grote verwachtingen".