RSS
  • Poldark
  • The adventures of Sherlock Holmes
  • Vera
  • The Crown Netflix
ARTIKEL 0 reacties
3/02 2010

Zo word je een Tudor-junkie

The Tudors - Jonathan Rhys Meyers (Henry VIII) Verrassend verslavend. Dat is The Tudors, de Brits-Iers-Amerikaanse kostuumdramaserie die vanaf zondag 7 februari eindelijk de Nederlandse televisie aandoet. Passie, verlangen, geweld en intrige. The Tudors geeft wel een héél intiem kijkje achter de muren van het paleis van Koning Hendrik VIII (1491-1547). (Foto copyright Sony Int. TV)

Henry
Toegegeven, vantevoren had ik helemaal niet zoveel op met Henry. Net als bij de meeste mensen stond me die roodharige vetgemeste vijftiger voor de geest, van wie ik me uit de geschiedenislessen op school alleen nog kon herinneren dat de hebberd ooit zes vrouwen had gehad, van wie hij er nota bene twee of drie liet onthoofden zodra hij op ze raakte uitgekeken. Nu weet ik inmiddels dat slechts twee echtgenotes dit ongelukkige lot trof (Anna Boleyn en Katherine Howard) en dat de zaak wat genuanceerder lag: Henry, in The Tudors uitstekend neergezet door filmster Jonathan Rhys Meyers, werd aan alle kanten voorgelogen. Hij werd aangespoord een vrouw te zoeken die hem een mannelijke troonopvolger zou baren. Slaagden zij daar niet in dan werd hem bijvoorbeeld te verstaan gegeven dat zij behekst waren, ‘m ontrouw waren geweest of aan incest hadden gedaan. Waarop de ‘door God gezonden’ vorst hen wegstuurde of het doodsoordeel uitsprak. Want Henry was verre van een lieverdje en dat laat deze serie héél goed zien.

Mooie mensen kijken
The Tudors is clever gemaakt want zodra het verhaal inkakt, een beetje saai of geschiedkundig wordt, trekken ze een blik mooie mensen open, gooien ze er een heftige seksscene tegenaan of wordt een personage waar je net zo’n beetje aan was gewend geraakt, op niet al te zachtzinnige wijze een kopje kleiner gemaakt. Want niemand was zijn leven veilig aan Henry’s hof. Geschiedkundigen weten dat natuurlijk al langer maar als argeloze Tudor-leek kom je toch voor een aantal onprettige verrassingen te staan. Vergelijkbaar met sommige shockerende verhaalontwikkelingen in The Sopranos.

Geschiedenisles in soapvorm
Hoogstaande geschiedenisles is The Tudors allerminst, maar die pretentie hebben de makers ook niet. Dan moet je de goed gedocumenteerde boeken van historicus David Starkey er maar op na slaan of een bezoek brengen aan Henry’s paleis Hampton Court. Of je laten rondleiden door de bekwame Beefeaters van de Tower. Wat ik, aangespoord door deze serie, ook maar weer eens heb gedaan. Net als zoveel andere kijkers naar The Tudors, naar ik heb begrepen.

Elke zondag 20.00 uur RTL8

Deel dit artikel...

  1. Je kunt alle reacties op dit artikel volgen via deze RSS feed.

    Er zijn nog geen reacties op artikel "Zo word je een Tudor-junkie".